Sport

2011.06.24. 09:31

Az úszásoktatás mestere: Kovács Bertalan

<p><span style="font-size: small">Miskolc - A 40. (!) idényét kezdte meg a Selyemréten Kovács Bertalan, a miskolci úszó- és vízilabda sport egyik nagy miskolci ikonja. Az úszásoktatás - nem túlzás - mesterét a medence partján faggattuk a kulissza titkokról.</span></p>

BOON: Hanyadik nyarad az idei a medencében?

Kovács Bertalan: A negyvenedik.

BOON: Oktatós negyvenedik?

Kovács Bertalan: Igen.

BOON: Mikor kezded itt, a Selyemréten?

Kovács Bertalan: 1972-ben. A 60-as évektől járok ide, hiszen 1955-ben, amikor Miskolcon, a Lévay utcán laktunk és úgymond elvették a lakásunkat, utána itt kaptunk egy másikat. Azóta itt töltöm a nyarakat. 65-ben aztán elkerültem az úszóválogatotthoz és 72-ben jöttem vissza Miskolcra.

BOON: Milyen a jó úszóedző, úszóoktató? Mennyire kell jó pedagógusnak lennie, vagy éppen mennyire kell komoly úszó múlttal rendelkeznie?

Kovács Bertalan: Van pozitív példa arra, hogy nagyon jó úszók jó edzők lettek és akad negatív példa is. Szécsi Tamás például, aki atléta volt világhírű úszóedző lett. Azt hiszem, hogy a technikát áttudja az ember adni, de érezni kell a vizet, tudnia kell, hogy egy gyermeknek mire van szüksége. Összességében inkább pedagógusnak kell lenni. Az Egyesült Államokban különösen megtapasztaltam, hogy nem ostorral hajtják a gyereket, hanem a személyiségéből adódóan próbálják kiemelni, hogy boldogan, céltudatosan ússzon.

BOON: Mikor vagy elégedett egy tanítványod kapcsán?

Kovács Bertalan: Ha a rajtkőről beugrik, és legalább 20-30 métert úszik.

BOON: ...és mit mondasz annak a kicsinek, aki fél a víztől?

Kovács Bertalan: Hiszek a csoportos oktatásban, a csapatszellemben. Ezt bebizonyította a vízilabdával kapcsolatos múltam. Egy gyerek ma semmi mást nem ismer, csak azt, hogy én, engem, enyém. De a felnőttek is. Egy társadalomban viszont akkor tudunk fejlődni, ha csapatszellemben dolgozunk. Ezt gyerekkorban meg kell, hogy szokják. Azt, hogy nem csak ő van, hanem az egész csapat. Itt, az úszásoktatásnál is az a fixa ideám, hogy közösségben a gyerekek sokkal jobban fejlődnek. Kialakul egy versenyszellem, kialakul egy olyan ösztönzés, amivel a félősebbeket is segíthetem. Nem kell magasra tenni a lécet, hiszen egy másik mozgáskultúrát kell megtanulniuk.

BOON: Négy évtized tapasztalatát miként lehet továbbadni?

Kovács Bertalan: Azt gondolom, hogy nüansznyi dolgokon múlik az, hogy valaki megszeresse a vizet. Az utódok próbálják meg beleélni magukat a gyermek lelkébe. Akkor sikerük lesz.

Juhász-Léhi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!