Sport

2011.07.01. 17:22

Az MLSZ még nem vizsgálódik

A szövetségnek meg kell várnia a jogerős bírósági ítéleteket.

A szövetségnek meg kell várnia a jogerős bírósági ítéleteket.A labdarúgó bundabotrány ürügyén természetesen felhívtuk a Magyar Labdarúgó Szövetség illetékesét, a jogi- és sajtóiroda vezetőjét, dr. Borbély Zoltánt, akitől azt kérdeztük, hogy a szövetség vizsgálódik-e már a gyanús találkozók ügyében?

Meg kell várnia

– Azért nem, mert a nyomozás folyamatban van és ez a munka nem a mi dolgunk, hanem a hatóságoké – válaszolta az irodavezető. – A nyomozás két szálon, párhuzamosan folyik: a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai végzik.

Dr. Borbély Zoltántól azt is megtudakoltuk, hogy az MLSZ mit tesz – vagy tervez – abban az esetben, ha bebizonyosodik egyik-másik játékos, vagy csapat bűnössége?

– Most mindenki azt kérdezi, hogy kizárjuk-e valamelyik együttest, vagy eltiltunk-e valakit? Válaszom egyértelmű: nem! A Magyar Labdarúgó Szövetségnek nyilvánvalóan meg kell várnia a jogerős bírósági ítéletet, vagy ítéleteket és a testület csak ennek függvényében léphet.

A szabályzat

Hogy mégis milyen szankciókat alkalmazhat majd a szövetség? - megnéztük az MLSZ fegyelmi szabályzatát, amelynek II. fejezete részletezi mi számít fegyelmi vétségnek, labdarúgó részéről.   

m) az 1.§ /1/ bekezdésében meghatározott viselkedési elveket súlyosan megszegi, így különösen:

ma) ha aktív vagy passzív módon részt vesz vagy megkísérel részt venni a labdarúgást érintő vesztegetésben (korrupció),

mb) ha a mérkőzés alakulását és/vagy eredményét bármilyen módon azért befolyásolja, vagy megkísérli befolyásolni, hogy önmagának vagy harmadik félnek tisztességtelen előnyt szerezzen,

mc) Magyarországon vagy külföldön, közvetve vagy közvetlenül részt vesz, vagy megkísérel részt venni saját sportszervezetét érintő sportfogadásban vagy ahhoz hasonló tevékenységben, illetve közvetlen vagy közvetett anyagi érdekeltsége van ilyen jellegű tevékenységben.

A 3. fejezet (Fegyelmi Büntetések) 10 paragrafusának első pontja a játékosok lehetséges fegyelmi büntetését taglalja.

 

ÉM-KT


A 2010. májusi DVTK - Nyíregyháza meccs is gyanús / Fotó: ÉM-archív, illusztráció

Diósgyőr - A DVTK játékosai nem nyilatkozhatnak a gyanúba keveredett mérkőzéssel kapcsolatban.


Az egyik országos napilap szerint egy Diósgyőr – Nyíregyháza bajnoki buktatta le a fogadási csalókat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!