Sport

2013.05.24. 09:31

Repülőhollandi-vb - Hazai vízen a 10. vb-cím a tét a Majthényi, Domokos párosnak

Budapest, 2013. május 24., péntek (MTI) - Több mint nyolcvan hajót várnak a szervezők a hétfőn kezdődő Repülőhollandi-világbajnokságra Balatonföldvárra, ahol a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros tizedik aranyérmét szerezheti meg.

Budapest, 2013. május 24., péntek (MTI) - Több mint nyolcvan hajót várnak a szervezők a hétfőn kezdődő Repülőhollandi-világbajnokságra Balatonföldvárra, ahol a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros tizedik aranyérmét szerezheti meg.

A sikeres rendezésben a jó pólónak és a házilag készített süteménynek is fontos szerep juthat, mivel a költségvetés mindössze nyolcmillió forint.

Csanda Zsófi főszervező az MTI-nek elmondta, 19 nemzet 85 vitorlása áll rajthoz a vb-n, Európán kívül Ausztráliából, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is érkeznek indulók.

"Az eddigi két világbajnokságunkon, 1996-ban és 2005-ben egyformán 83 hajó nevezett, de most óvatosabb voltam, mert a gazdasági környezet itt is érezteti hatását - nyilatkozott Csanda Zsófi. - A tavalyi két nagy versenyen, a spanyolországi Európa-bajnokságon és az amerikai vb-n 40-50 hajó indult. A Balaton szerencsére könnyen elérhető Európából, Oroszországból például négy hajó nevezett."

Hozzátette: a Balatonra szívesen jönnek a repülőhollandisok, köszönhetően az eddigi két vb kedvező nemzetközi visszhangjának. Fontos a balatonföldvári klub jó fekvése, hogy könnyen lehet vízre tenni a hajókat és közel vannak a szállások.

"Az 1996-os vb utáni nemzetközi versenyen hallottam, hogy egy vízre tételnél a németek megjegyezték, a magyarok ezt mennyivel jobban csinálták. Az is egyfajta visszajelzés, hogy látom, mennyien hordják még mindig a 96-os, agyonfakult pólót" - mondta Csanda Zsófi, aki a Nemzetközi Repülőhollandi Szövetségben a kelet-európai régió koordinátora, egyben a hajóregisztrációért felelős. Utóbbi posztján ő adja ki a világ összes Repülőhollandiájára a tulajdonosi bizonylatot. Minden világbajnokság előtt hagyományosan komoly, alapos felmérésen kell átesniük a hajóknak, ami két és fél napot vesz igénybe.

A vb költségvetés mindössze nyolcmillió forint, nincs állami támogatás és komolyabb szponzor sem.

"Régebben divat volt, hogy egy szponzor állta a büdzsé kétharmadát és nevét adta a versenyhez. Most sok önkéntes munkával és saját erőből próbáljuk megoldani a rendezést.

Ennek része például, hogy a megnyitó ünnepségre házilag készített süteményt kínálunk. Szerencsére a Spartacusnak remek önkéntes gárdája van, így egyszerű a dolgom, a nemzetközi kapcsolatokat pedig Olcsiék (Majthényi Szabolcs) hírnevére alapozva megoldom" - vázolta Csanda Zsófi.

A Majthényi Szabolcs, Domokos András páros 1996-ban és 2005-ben is második helyen végzett az itthoni vb-n.

"Nagyon jó lenne itthon végre nyerni, ráadásul az a tizedik világbajnoki címünket jelentené, így elég kerek lenne a történet" - mondta Majthényi Szabolcs, aki szerint mellettük szól, hogy a hajójuk a "topon van".

"Ez az első olyan hajó, amely minden tekintetben megfelel nekünk, ilyet szerettünk volna, sok év tapasztalata összesűrűsödött benne. Ideális a Balatonra, mivel univerzális hajó. Ez kis előny a tengeriekkel szemben, igaz a nagy ellenfelek többsége is ilyet használ. Kivéve legnagyobb riválisunkat, a dán Bojsen-Möller testvéreket. Rajtuk kívül egy fiatal német egység szorongathat meg minket, ők a mi előző hajónkat vették meg, a kormányosuk nagyon tehetséges, Laserben csaknem kijutott az olimpiára." - tette hozzá.

Majthényi Szabolcs elárulta, a hazai pálya hátrányt is jelenthet, például a berögzült taktikai húzások helyet inkább logikai döntést kell hozni. Emellett hiányozni fog idén a nagymezőnyös felkészülés.

"A tavalyi évben mínuszos lett a büdzsénk, így idén sok nemzetközi versenyre nem tudtunk elutazni" - mondta Magyarország első vitorlás világbajnok párosának tagja.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!