Sport

2013.06.12. 13:16

Rózsa ötödször küzdötte fel magát a súlycsoport trónjára

Nyíregyháza - A nyíregyházi Fight Team SE karatemestere az aranyérem mellett két különdíjat is kapott az Európa-bajnokságon.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Fight Team SE karatemestere az aranyérem mellett két különdíjat is kapott az Európa-bajnokságon.

Egy kemény időszakot remek eredménnyel zárt le a hónap elején a sváci Lucernben Rózsa Gábor, a nyíregyházi Fight Team SE kiválósága. A helvétek adtak otthont a kyokushin karate Európa-bajnokságnak, amelyen megmérettette magát a Magyar Shynkyokushin Harcművész Szövetség válogatottja is.

A svájci városban a mieink a felnőtteknél három aranyat és két bronzot szereztek, a junioroknál pedig két bronz színű medál volt a termés, a tizenhárom nemzet rangsorában a mieink végül az előkelő harmadik helyen végeztek.

No, de térjünk vissza Rózsa Gáborhoz, aki a könnyűsúlyban (- 70 kg) ötödször ült fel a kontinesbajnokságok trónjára. A 27 esztendős sportember nem akármilyen hónapokon van túl, hiszen a munka mellett edzett, ráadásul a Testnevelési Egyetem szakedző szakát végezte és készült egyetemi felvételire, ezek önmagukban is majdnem teljes embert kívánnak akkor, ha valaki mindenben maximális akar lenni. Rózsa Gábor pedig ilyen.

Meggyőző teljesítmények

Az Európa-bajnokságon első mérkőzésén egy szép fejrúgással elért ipponnal hozta első meccsét az azeri Oruj Safarov ellen. Aztán jött Szergej Koralov, egy ukrán mester, akin egyhangú bírói döntéssel lépett túl.

Harmadik fellépését az elődöntő jelentette, ami a grúz Andreai Zichenko ellen hosszabbításig tartott, A ráadásban még inkább kiütközött Rózsa Gábor remek kondíciója, pazar technikai repertoárja, így nem okozott meglepetést, hogy a magyar versenyzőt hirdették ki győztesnek.

És jött a finálé, egy ismert ellenféllel, hiszen a grúz Lasha Khacapuridze ellen a tavalyi Európa-bajnoki elődöntőben, illetve a budapesti világbajnokság döntőjében is találkozott. Akkor is Gábor nyert, most sem volt másként, hiszen három a magyar igazság, és meg született az ötödik Európa-bajnoki cím.

Mentálisan ráhangolt

– Jó pár tanulsággal szolgált az Európa-bajnokság - kezdte visszapillantását a kontinensversenyre Rózsa Gábor - Egyrészt szembesültem azzal, hogy még mindig nem tudtam kihoznia magamból mindazt, amit Bencze Antal irányításával évek óta elvégzek.

-Igen elfoglalt voltam az EB-előtt időszakban, igazából a verseny előtt pár nappal rendeztem a gondolataimat, mentálisan akkor sikerült ráhangolódni a megmérettetésre, ami végül sikert hozott - így az immáron ötszörös Európa-bajnok.

A legtöbb deszkát törte

Nem is akármilyet, hiszen az arany mellé még két különdíj is dukált. Abban semmi meglepő nincs, hogy a legtechnikásabb versenyző különdíját a „szokásoknak” megfelelően ismét Rózsa Gábor nyerte. Az viszont érdekes, hogy 13 deszkával a legeredményesebb törésgyakorlatot is a magyar versenyző mutattat be, holott a legkisebb súlycsoportban indult.

Téved az, aki azt hiszen, hogy egy ilyen sűrű időszak, és ilyen siker után itt a lazítás ideje. Rózsa Gábor már elkezdte az alapozást, az, hogy ebben az évben még milyen versenyeken lép tatamira, arról még nem döntött mesterével, Bencze Antallal. 

KM-ML

A magyar érmesek

Felnőttek, férfiak, küzdelem. 70 kg: 1. Rózsa Gábor

Formagyakorlat. 1. Szabó István, 3. Tóth Attila.

Nők, küzdelem. 55 kg: 4. Szabó Zsófia. 65 kg: 1. Szepesi Csenge.

Juniorok, férfiak, küzdelem. 75 kg: 3. Kaveskuti Gábor. + 75 kg: 3. Lizák Richárd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!