Sport

2014.05.27. 13:52

Häkkinen higgadt, nem háborog

A kétszeres világbajnok Monacóban nyilatkozott lapunknak a Forma-1 jelenéről.

A kétszeres világbajnok Monacóban nyilatkozott lapunknak a Forma-1 jelenéről. Ha Mika Häkkinen, a Forma-1 kétszeres világbajnoka mond valamit, arra mindig érdemes odafigyelni, márpedig 1998 és 1999 legjobbja a Monacói Nagydíjon az egyre pikánsabb Mercedes-párharcról, valamint az F1 jelenlegi helyzetéről is beszélt a Kelet-Magyarországnak.

A 45 éves finn klasszis nem tartozik azok közé, akik egyfolytában locsognak-fecsegnek a sportág ügyes-bajos dolgairól, ráadásul – noha a Williamsnél versenyző fiatal honfitársa, Valtteri Bottas egyik menedzsereként ténykedik – a futamokra is csak ritkán jár el. Monacóból persze nem hiányozhatott, s mint mindenki másnak, az egyre inkább belháborúvá átcsapó Hamilton-Rosberg versengés körül forogtak a gondolatai.

Ez nem is meglepő: Häkkinen kölyökkoruk óta ismeri a főszereplőket, ugyanis a 2008-as vb-első brit juniorként akkor került a McLarenhez, amikor a finn a legfényesebb sikereit aratta a brit csapattal, a német pedig korábbi menedzsere, az 1982-es bajnok Keke Rosberg csemetéje.

Mindennek rendbe kell lennie

- Lehetetlen megmondani, hogy ki nyer, mert annyira hasonló a teljesítményük – mondta a finn legenda. - Elképesztő apróságokon múlhat, hogy a helyzet végképp elfajul-e vagy sem. Nem csak a kívülállók, de a sportágon belül mozgók közül sem tudja mindenki, hogy mennyire kiélezett a csata, amikor a társaddal harcolsz a vb-címért. Ha csak egyetlen pillanatra úgy érzed, hogy a mérnököktől vagy a vezetőktől nem kapsz elég figyelmet, az már elég, robbanthat a bomba.

– Ahhoz, hogy csak a versenyzésre összpontosíthass, mindennek rendben kell lennie körülötted. Nem véletlen, hogy nehéz eljutni a világbajnoki címig!

Monaco idén a tavalyi évhez hasonlóan Rosberg győzelmét hozta, ám a mostani siker nem csak azért jelenthet sokat a németnek, mert saját esélyeibe újra életet lehelve sikerült megszakítania Hamilton négy futam óta tartó hegemóniáját.

- Az itteni győzelem magabiztossá tesz - mondta Häkkinen. - Van is egy mondás, amely szerint ha itt nyersz, meg sem állsz a vb-címig! Az F1-ben meghatározó jelentőségű, hogy mennyire vagy magabiztos és ezen a területen egy monacói győzelem mindennél többet tud jelenteni.

Remek befektetés

Az ember azt gondolná, hogy a V10-es motorkorszak egyik nagyágyújának számító finn háborog amiatt, hogy az idén bevezetett hajtáslánc-formula miatt lehalkult a Forma-1, s változott valamelyest a versenyzés filozófiája is, pedig nem így van.

- Sokan panaszkodnak a hang miatt, de úgy érzem, hogy az F1 jól kalkulált döntések sorozata mentén halad. Gondolni kell az új technológiákra, ugyanakkor a rajongók következő generációjára is. Szerintem ez remek, és jó befektetés a jövőbe, de a hatását nem egyik napról a másikra, hanem csak később fogjuk érezni.

- Mészáros Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!