Sport

2014.09.10. 10:32

Kritika és kölcsönös tisztelet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jekő József szerint az etikai normák betartásával segíthetik a játékvezetők ténykedését.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jekő József szerint az etikai normák betartásával segíthetik a játékvezetők ténykedését.Nem először, és ne fessük az ördögöt a falra, de elképzelhető, nem utoljára kénytelen megszólalni a megyei Játékvezetői Bizottság első embere az aktuális bajnoki szezonban. Mert bár csupán négy fordulót rendeztek, dr. Jekő József immár másodszor fejtette ki álláspontját a pályákon tapasztaltak következtében.

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, a nyitókörben az Újfehértó–Kótaj összecsapás után rendőrségi feljelentést tettek a bírói hármas két tagjával szemben a vendégek, ugyanakkor a félbeszakadt Csengerújfalu–Kisar, hét végén pedig a szintlén idő előtt véget ért Tiszakóród–Milota mérkőzés jelentett témát. Igaz, nem minden esetben a sporik voltak a húnyók.

– A mérkőzések minősége, a résztvevők és nézők öröme és szórakozása elsődlegesen a játékosok teljesítményétől és magatartásától függ – szögezte le dr. Jekő József, a megyei JB elnöke. – Ugyanakkor minden résztvevőtől elvárható, hogy a fair play-nek megfelelő magatartást tanúsítson a mérkőzés előtt, alatt és után, bármi legyen is az eredmény és a játékvezető döntése. Kérjük, hogy legyenek megértéssel a játékvezetés nehézségeivel szemben, fogadják sportszerűen a döntéseket. Legyenek tudatában annak, hogy a találkozó a két csapat között az érvényes játékszabályok alapján folyó erőpróba, s ebben a játékvezető a mérkőzés fontos részét képezi, mint a játék rendjét fenntartó és egyszemélyi döntéshozó személy. Nem csak az írott játékszabályok betartása fontos, hanem az etikai normáknak megfelelő magatartás is, amely azon a gondolaton alapszik, hogy képesek vagyunk beleélni magunkat, a mások helyzetébe, és ennek megfelelően cselekedni. A véleménynyilvánításnak, sőt, a kritikának is van helye, de ennek alapja a kölcsönös tisztelet és az együttműködés. Tételezzük fel egymásról, a másik is a legjobb tudása szerint jár el.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!