Sport

2015.03.10. 13:21

Elvesztegetett a sportág másfél évtizedet

Nyíregyháza - Interjú Dávid Kornéllal, hazánk egyetlen NBA-t megjárt kosárlabdázójával.

Nyíregyháza - Interjú Dávid Kornéllal, hazánk egyetlen NBA-t megjárt kosárlabdázójával.

Lassan már legendásnak számít az a válogatott, amely 1999-ben utoljára kijutott az Európa-bajnokságra. Ebből a csapatból egyre többen immár edzői, vezetői minőségben dolgoznak a kosárlabdáért. Mit tudnak azért tenni, hogy az ön által is felvázolt szomorú helyzet megváltozzon?

Dávid Kornél: Már nagyon sokszor elhangzott, és nem győzzük szajkózni, hogy utánpótlás, utánpótlás... Ehhez viszont elsősorban utánpótlásedzőket kell nevelni. A székesfehérvári akadémián mi is arra törekszünk, és tudom, itt, Nyíregyházán egykori válogatottbeli csapattársamnak, Sitku Ernőnek is hasonlóak a törekvései, hogy olyan edzőket találjunk, akiknek komoly terveik vannak ebben a sportágban. Elárulom, a jelenlegi granitúrából nem sok ilyen szakember felel meg a kritériumnak. A feladat felelősségteljes, hiszen olyan játékosokat kellene nevelniük, akik nemcsak az adott klub felnőttcsapatában lesznek használhatók, hanem a válogatottban is bevethetőkké válnak. 1999 óta nagyon sok év eltelt, ha úgy tetszik, elvesztegettünk másfél évtizedet, ennyi idő alatt fel kellett volna nőnie egy-két generációnak. Reméljük, nem kell még ennyi időt várni az újabb sikerekig, vagy legalább addig, hogy sikerüljön kinevelni néhány húzóembert.

Akár a Dávid Kornél Akadémián is?

Dávid Kornél: Természetesen, azon vagyunk. Ilyen szempontból hasonló a fehérvári és a nyíregyházi helyzet, vagyis van az akadémiák előtt egy olyan felnőttcsapat, ahová be lehet kerülni. Mindkét helyen az a cél, hogy az akadémiákra épülve próbáljon a csapat évről évre előre jutni, miközben az is fontos, a gyerekek érezzék, be lehet kerülni az A csoportos csapatba is. Ehhez azonban sok minden kell, elsősorban az, hogy jó edzők legyenek körülöttük és a srácok is sokat tegyenek a céljaik megvalósulásáért.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 11-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!