Sport

2015.05.13. 15:02

Háromnapos drift- és ralikrosszőrület

Máriapócs - Az Oláh-Gumi fesztiválon két népszerű szak­ág bajnoki pontjaiért megy majd a versengés.

Máriapócs - Az Oláh-Gumi fesztiválon két népszerű szak­ág bajnoki pontjaiért megy majd a versengés. A technikai sportágak megyebeli kedvelői már bizonyára számolgatják a napokat, hiszen hamarosan jön a nagy durranás. A máriapócsi RabócsiRing ad otthon pünkösdkor az Oláh-Gumi Ralikrossz és Drift Fesztiválnak, amelyen a ralikrosszozók és a drtiftesek is bajnoki pontokért fognak versengeni. A hírek szerint több mint száznegyven pilóta ül majd a volán mögé, és több mint negyvenezer lóerő fogja repíteni az autókat. – Ez lesz a harmadik olyan versenyünk, amely egy pályán két szakág, a ralikrossz és a drift indulói küzdenek a bajnoki pontokért. Három esztendeje ez igazi különlegességnek számított, az idén már például Hockenheimben is rendeztek hasonló versenyt a DTM és a ralikrossz pilótáinak. Az ötlet abból jött, hogy a pályánk adottságai alkalmasak a magas szintű versenyzésre mindkét szakágban, és ezzel az újra a csúcsra törő ­ralikrossz, és az egyre népszerűbb drift kedvelőinek is magas színvonalú szórakozást adhatunk.

Komoly munka előzi meg

– Az előző két esztendő jó visszajelzést adott a versenyzők és a nézők részéről egyaránt – folytatta ifjabb Rabócsi Tibor. – Ahhoz, hogy valóban magas nívójú legyen a verseny, komoly munka kell megfelelő létszámú, odaadó szakemberekkel, illetve technikai felszereléssel, hiszen például a pályakarbantartásnak gyorsnak és hatékonynak kell lennie ahhoz, ne legyen fennakadás a programban. Egy-egy ilyen versenyt nagy szervezés és munka előz meg, bízom benne, hogy a pünkösdi fesztiválon jól fogják érezni magukat a pilóták és a nézők egyaránt – így ifjabb Rabócsi Tibor. Ami a ralikrosszt illeti, ez lesz az első osztály harmadik fordulója, legutóbb húsvétkor szintén a RabócsiRingen versenyeztek a résztvevők. Supercarsban a ralikrosszban első győzelmét megszerző Kiss Pál Tamás és a többi nagymenő, így Kárai Tamás, Harsányi Zoltán viadalába egyre inkább beleszól Wieszt Jankó, aki nem kis meglepetésre két forduló után az élen áll. A driftesek is túl vannak a bajnokság nyitányán, számukra a második forduló következik. A szakág hazai pontvadászatának kilencéves történetében az idei sorozaton a japán autók vették át a főszerepet.

Hatszáz lóerős csodagép

A profiknál szinte az összes Nissan képviselteti magát a BMW-k és Fordok elleni gépviadalban. A csúcskategóriás autók, mint például a többszörös bajnok és az idei bajnokság szlovákiai nyitányán győztes mátészalkai Grózinger Zsolté, meghaladják a hatszáz lóerőt és a 800 newtonmétert. – A semi pro és street kategóriák újra fejlődésnek indulnak, és szeretnénk mindent elkövetni annak érdekében, hogy azok is élvezzék a versengést, akik nem tudnak 2–300 lóerő fölé menni autójukkal, ezért számukra létrehoztuk a Kelet Drift Kupát. Ebben a sorozatban a street kategóriában indulóknak nincs motorkorlátozás és nincs vizsgához kötve a tsusio (japán megnevezése a páros driftküzdelemnek – a szerk.) – tudatta Angyal Péter, a drift versenyigazgatója.

Az Oláh-Gumi Fesztivál menetrendje

Május 25., szombat 10–16.45 street és semi pro edzés, street Verseny DRIFT 17–17.40: 1. Szabadedzés OAV 17.40–18.50: 1. Szabadedzés RNOB Május 24., vasárnap 8.–8.40: Szabadedzés OAV 8.40–9.50: Szabadedzés RNOB 10-12.30: 1. előfutam OAV 1. előfutam RNOB 13-15.30: 2.. előfutam OAV 2. előfutam RNOB 16: semi pro és pro edzés, kvalifikációk DRIFT Május 25. (pünkösd hétfő) 8–8.30: Melegítő edzés RNOB 8.30–8.45 Melegítő edzés OAV 9-11.30: III. előfutam RNOB III. előfutam OAV 12-15.30: Elődöntő futam(ok) RNOB Elődöntő futam(ok) OAV Döntő futam(ok) RNOB Döntő futam(ok) OAV 16: semi pro és pro döntők DRIFT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!