Sport

2015.06.02. 11:44

Bázisát adják a nemzeti akadémiának

Nyíregyháza - Szoros lesz az együttműködés a balatonboglári központú intézménnyel – jelentette be Mocsai Tamás.

Nyíregyháza - Szoros lesz az együttműködés a balatonboglári központú intézménnyel – jelentette be Mocsai Tamás.

Ismerős helyre látogatott kedden Mocsai Tamás, hiszen 119 válogatottsága közül egynéhány Nyíregyházára esett. A civil életben Felsőmocsolád polgármestereként és a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) menedzser-igazgatójaként dolgozik, ezúttal utóbbi minőségében ült tárgyalóasztalhoz a nyíregyházi polgármesterrel, dr. Kovács Ferenccel valamint Kósa Árpáddal, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetőjével és Varga Zsolttal, a Nyíregyházi Kézilabda Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, az NYKC szakmai igazgatójával.

– Megállapodás jön létre a Magyar Kézilabda-szövetség, mint a NEKÁ-t működtető testület és a Sportcentrum között, aminek értelmében Nyíregyházán működik a nemzeti akadémia egyik központi műhelye – foglalta össze a történteket Kósa Árpád. – A NEKA útmutatása és teljes támogatása mellett dolgoznak majd az itteni edzők és játékosok, a legtehetségesebbek persze csatlakoznak a balatonboglári központhoz, ahonnan felnőttkorban térítésmentesen térhetnek majd vissza az anyaegyesülethez a kész játékosokká vált kézilabdázók.

Dr. Kovács Ferenc nem titkolta, sokat remél a megállapodástól.

– A felnőtt csapat egyre eredményesebb, nem kétséges, a sportág utánpótlásbázisát is szeretnénmk erősíteni. Ehhez az infrastrukturális háttér is egyre inkább adott, a többi a program sikerességén múlik, ehhez a magunk részéről igyekszünk minden segítséget megadni – fogalmazott a nyíregyházi polgármester.

Mocsai Tamás mögött gazdag pályafutás áll németországi tapasztalatokkal is, így rálátása lehet arra, hogy mikor működik jól a rendszer.

– Nagyon mostoha helyzetben volt itthon az utánpótlásnevelés, de ez az elmúlt években sokat változott az előnyére – mondta a városháza Krúdy-termében a kétszeres olimpiai negyedik helyezett (2004, 2012) korábbi játékos. – Nincs elvsztegetnivaló időnk, hiszen a mostani tízéves gyerekek alkothatják a 2032-es olimpia sportolói bázisát. Nagy a rivalizálás a sportágak között, a gyerekeknek most már van hova menniük, szeretnénk, ha minél többen kézilabdáznának. Nyíregyházára fontos bázisként tekintettünk eddig és így lesz ez a jövőben is.

És persze a cél az, hogy majdan minél több helyi kötődésű gyermek sportoljon a város felnőtt csapatában – minél magasabb szinten.

– Mélyről indultunk, de az építkezésben eljutottunk oda, hogy a legutóbbi NB I B-s bajnokságot a második helyen zártuk – mondta Varga Zsolt. – Ezzel párhuzamosan az utánpótlásfejlesztés is igen fontos kérdés, a sportág népszerűségét jól mutatja, hogy több mint négyszáz gyerek kézilabdázik a városban. Örülök, hogy találkozott egymással a nyíregyházi klub és a NEKA gondolatvilága, amelyből elsősorban a nyíregyházi gyerekek profitálhatnak, de a hármashatár és több más nagyváros közelségének lehetőségével is élnünk kell.

A mostani megállapodás szerinti szerződést Mocsai Lajossal, a NEKA igazgatójával későbbi időpontban írja alá dr. Kovács Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!