Sport

2015.07.02. 19:59

Félidőben a XXXIV. Nyírségi Torna nemzetközi sakkverseny

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sakkszövetség által létrehozott elmetorna túllépett az egyharmad évszázadon, a versenyen négy csoportban mintegy másfél száz sakkozó igyekszik a nyerő lépéseket megtalálni.

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sakkszövetség által létrehozott elmetorna túllépett az egyharmad évszázadon, a versenyen négy csoportban mintegy másfél száz sakkozó igyekszik a nyerő lépéseket megtalálni.

A keresés a magyaroknak sikerül a legjobban, hiszen minden csoportban a hazaiak vannak az élen. A mesteri ( A) csoportban Leviczki és Gál József küzdelme eldöntetlenül ért véget, míg a Nyíregyházáról elszármazott Donka Péter FIDE mester irányította világos sereg eredményesen ostromolta Rizsonkov mester hadereje által oltalmazott sötét erődítményt és be is vette azt, így e három magyar mester öt partiból 4 ponttal vezeti a mezőnyt. Mester Gyula mester legyőzte a budapesti Téglás Balázst, és ismerve Gyula taktikai leleményességét, ha megnyerné a versenyt, nem is volna meglepetés.

A B csoportban szerdán este a 12 éves Tóth Tibike egyedül vezette a mezőnyt, csütörtök délelőtt a világos figurák vezérletével Dr. Paszerbovics ellen küzdött. Paszer doktor sikerként könyvelheti el, hogy a világos király halálát okozta, hiszen ezúttal nem az orvoslásban, hanem a sakkban bizonyította tudását.

Nagy csatában győzött Vitai Bartha Gábor ellen, Tamás a megmaradó futók színén rögzült ellenséges gyalogokat sikerrel támadta a végjátékban. Kemény küzdelemben késztette megadásra ellenfelét Lengyel László, míg a Molnárok (János és Gábor) csatája remivel ért véget.

A C csoportot Dr Blahota elképesztő fölénnyel vezeti, a 12 éves nagyhalászi tehetség, Radvánszki Viktorral szemben igazolta, hogy Black is OK! Míg Kormány Szabolcs nagyszerű kezdés után - remélhetőleg csak átmenetileg - visszaesett, Szokolov újabb győzelmével kitartóan üldözi Blahota doktort.

A gyermekek csoportjában van csak egyetlen olyan legény, aki valamennyi játszmáját megnyerte, Hajdu Lacit pedig Kékesi Balázs egy pont hátránnyal követi. Blahota Réka újabb nyerésével egyedüli harmadikként néz a további forddulók elé, míg péntek délelőtt arra a kérdésre kaphatunk választ, Kékesi utoléri-e Hajdut?

Állás:

A csoport (5 forduló):

1-3. Leviczky Tibor (Debrecen), Mester Gyula (Debrecen) és Donka Péter (Debrecen) 4 pont 4. Gál József (Hajdúböszörmény) 3,5 pont, 5-7. Rizsonkov Vlagyimir (Ukrajna) Gál Hanna Krisztina (Debrecen) és Puha Péter (Karcag) 3 pont

B csoport (5 forduló)

1.  dr. Paszerbovics Sándor (Balkányi SE) 4,5 pont 2-5. Tóth Tibor (Piremon SE) Molnár Gábor (Szolnok), Vitai Tamás (Piremon SE), Lengyel László (Piremon SE) 4 pont 6-8. Molnár János (Tiszavasvári SE), Pozsonyi István (Piremon SE) és Dr. Gunyecz Zoltán (Nyíregyházi SISE) 3,5 pont

C csoport (7 forduló)

 1. dr. Blahota István 6,5 pont 2. Szokolov Albert (Balkány), 5 pont 3-5. Radvánszki Viktor (Nagyhalász), Kun Ferenc Ágoston (Nyíregyházi SISE) és Kádár Kristóf (Nyírbátor) 4,5 pont

D csoport (7 forduló):

1. Hajdu László (Magy) 7 pont 2. Kékesi Balázs (Balkány) 6 pont 3. Blahota Réka (Nyíregyházi SISE) 5,5 pont 4-10. Gyöngyi Bálint, Lippai Tibor, Kató Máté, Halastyák István, Ignácz József, Lucza Máté, Székely Dániel és Bodnár Lévi 5 pont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!