Sport

2015.07.22. 16:20

Kapitányváltás

<em>A hozzáértők szerint az edzői szakma csúcsa a kapitányság. Ez már megadatott Dárdai Pálnak. Hamarabb, mint felnőtt csapatnál a vezetőedzői poszt. Ez azért igencsak ritka. A mindenható MLSZ vezérkara ezzel nem foglalkozott, amikor a Hertha ikonját felkérte a válogatott élére.</em> Mán László jegyzete.

A hozzáértők szerint az edzői szakma csúcsa a kapitányság. Ez már megadatott Dárdai Pálnak. Hamarabb, mint felnőtt csapatnál a vezetőedzői poszt. Ez azért igencsak ritka. A mindenható MLSZ vezérkara ezzel nem foglalkozott, amikor a Hertha ikonját felkérte a válogatott élére. Mán László jegyzete.Aztán a berlinieknél elért sikerek után már többen rebesgették, hogy mivel egy farral nem lehet két lovat megülni, maradt a német klubcsapat. A magyar labdarúgás új megmentője a német Bernd Storck; az új szövetségi kapitány elmondta: természetesen neki más a stílusa mint Dárdai Pálnak, de a futballhoz való hozzáállásuk hasonló. Ez megnyugtató. Számára, mert számomra nem.

Dárdai nem azért volt az utóbbi évekhez képest sikeres, mert különleges, a focit sarkából kifordító taktikát ötölt volna ki. Az összetartások alkalmával rúgni aligha lehet megtanítani egy válogatott játékost, mikét pluszkondival sem lehet megturbózni. Mentálisan igen, hiszen a kapitány focista múltja, a győzni akarása csapattá gyúrta a játékosokat és a sportág honi szereplőinek zömét. A taktikánál magyarul szólt a magyarhoz (meg „magyarítotthoz”...), erre aligha lesz képes Storck. Egy edzésen, vagy akár meccs szünetében magyarul elhangzott ba...meg, vagy egy poénos megjegyzés ült magyarul és Dárdaitól. Ennek vége.

Az megint más kérdés, hogy a jó kereső futballistának miért volt szükségük külső mentális segítségre a lelkesedéshez, az utolsó leheletig küzdéshez, a mindenáron győzni akaráshoz... Ez nem kapitányfüggő?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!