Sport

2015.07.27. 12:36

Villámkezűek világbajnoksága: füstölt a kezük alatt a billentyű

Budapest, Nyíregyháza - A magyarok négy érmet szereztek, gyorsírásból mind a három első helyet elhozták!

Budapest, Nyíregyháza - A magyarok négy érmet szereztek, gyorsírásból mind a három első helyet elhozták!

A fővárosban rendezték meg a Gyors- és Gépíró Világbajnokságot július 18–24 között, amelyen harminchat országból közel 600 versenyző vett részt.

Magyarország ötventagú csapatának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből hat résztvevője volt (képünkön). Érdekesség, hogy két anya-lánya versenyzője is volt a megyei csapatnak, valamint az is, hogy a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetségének elnöke is szabolcsi: Jakabné dr. Zubály Anna a Nyíregyházi Főiskola Ügyviteli Intézeti Tanszék szakmai vezetője. Jászai Lídia, aki éveken át a Nyíregyházi Főiskolát képviselte a hazai és a nemzetközi versenyeken, elmondta: a szakmai megmérettetések már lezajlottak. A gépírók között minden versenyző anyanyelvi szöveget kapott, ebből kellett fél óra alatt a legtöbbet leírni.

Egy török férfi a rekorder

– A világ jelenlegi legjobb gépíró versenyzője, egy török férfi percenként 659 karaktert ütött le számítógépén, azaz másodpercenként több mint tíz karaktert – mesélte a jelenleg egy budapesti alapítványi iskolában tanító Jászai Lídia, majd hozzátette: Magyarországon gyorsíróversenyt már 1840-ben rendeztek, a diktáló Kossuth Lajos volt.

A magyar főváros egyben az Intersteno nemzetközi szövetség 50. kongresszusának színhelye is.

Éremeső

A magyarok négy érmet szereztek, gyorsírásból mind a három első helyet elhozták.

Felnőtt kategóriában:

1. Ferenc Zsuzsa

2. Vicai Erika

3. Árvayné Dani Judit

Tanuló kategóriában:

1. Pekár Erika

- Marik Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!