Sport

2016.04.05. 07:38

Küldjön hírt! - Polgár Judit a mátészalkai Széchenyi Iskolában

Mátészalka - Várunk a Sakkpalotába! elnevezésű módszertani programra került sor 2016. április 1-jén a mátészalkai Széchenyi Katolikus Iskolában.

Mátészalka - Várunk a Sakkpalotába! elnevezésű módszertani programra került sor 2016. április 1-jén a mátészalkai Széchenyi Katolikus Iskolában.

A rendezvény az intézményben folyó képességfejlesztő sakk program bemutatását és népszerűsítését tűzte ki célul. 29 intézményből 92 vendég nyerhetett betekintést a sakk, mint oktatási módszer alkalmazásának lehetőségeibe taneszköz- és tankönyvbemutatón, előadásokon, bemutatóórákon keresztül.

Hanusi Péter, Mátészalka város polgármestere köszöntő beszédében megfogalmazta, amikor egy ilyen típusú kiváló kezdeményezéssel találkozik bármelyik oktatási intézményben, az nem csak az adott iskolának jelent szakmai sikert, hanem az egész város szellemi tőkéjét gyarapítja.

A rendezvény díszvendége Polgár Judit nemzetközi sakknagymester volt, aki a Sakkpalota képességfejlesztő oktatási program elindítója és irányítója. Előadásában szólt a program indításának körülményeiről, a jelenlegi működés kereteiről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sakkjáték elsajátítása egy hihetetlenül hatékony eszköz a logikus, kreatív gondolkodás fejlesztésére, amely bármely tantárgy tanítási módszertanába beépíthető.

Dienes Béla, az intézmény igazgatója előadásában kitért arra, hogyan került az intézmény látókörébe maga a program, mit tett az intézményvezetés és a pedagógusok a Sakkpalota program bevezetése és a sikeres működtetés érdekében, illetve milyen hatással volt az iskola képzési rendszerének bővítésére ez az intézményi innováció. Az igazgató úr előadásához kapcsolódott Horváth József mérés-értékelési szakértő tájékoztatója, amely egy kontrollcsoport és a Széchenyi Iskola tanulóinak méréseredményein keresztül mutatta be, hogy a „sakkpalotás” gyerekek eredményeiben milyen mértékű fejlődés tapasztalható.

A szakmai délelőtt legnagyobb érdeklődésre számot tartó mozzanata azok a bemutató tanítások voltak, amelyeken a pedagógusok – Izsóné Kicsák Éva, Pállné Kiss Andrea és Stelénné Sárközi Edit – bemutatták az érdeklődőknek, hogyan építhetőek be a képességfejlesztő sakk módszerei a matematika és az idegennyelv tanítási folyamatába alsó tagozaton.

A tanulók számára a legnagyobb élményt az jelentette, hogy Polgár Judit szimultán partit játszott három gyerekcsapattal. Meglepetés nem született, hiszen mindhárom partit természetesen a nagymester asszony nyerte,de néhány tanáccsal ellátta a jövő sakkozóit a találkozó végén és alkalom nyílt a gyerekek legnagyobb örömére közös fotózásra is.

Ezen a szakmai délelőttön az érdeklődők bepillantást nyerhettek a Sakkpalota program működtetésébe, és a távozó vendégek közül többen megfogalmazták, hogy az intézményben működő Vilmosné Makó Judit által vezetett táblajáték oktatással együtt ezt az innovációt érdemes lenne a saját iskolájukban is meghonosítani.

A szakmai program moderátora Soltész Katalin igazgatóhelyettes volt.

- Vilmosné Makó Judit -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!