Sport

2016.07.21. 16:32

Hip-hopban a nyíregyházi táncosok a kontinens legjobbjai

Nyíregyháza - Mintegy 900 koreográfia mérkőzött egymással egy többnapos táncversenyen a felvidéki Léván, ahol hat ország táncosai „A” és „B” kategóriában, ezen belül is táncstílus és korosztály szerinti bontásban mérhették össze tudásukat.

Nyíregyháza - Mintegy 900 koreográfia mérkőzött egymással egy többnapos táncversenyen a felvidéki Léván, ahol hat ország táncosai „A” és „B” kategóriában, ezen belül is táncstílus és korosztály szerinti bontásban mérhették össze tudásukat.

Több lépcső visz a csúcsra

A VII. Látványtánc-Európa-bajnokság számtalan magyar sikert hozott, de a legbüszkébbek azokra a Szabolcs megyei győzelmekre lehetünk, amit a nyíregyházi székhelyű Street Dance School Hip-Hop és Divattánc Egyesület hozott el számunkra, felnőtt kategóriában egy helyi hip-hop lányformációt, a Girls Generation csoportot, gyermek és mini kategóriában pedig egy mándoki és egy kisvárdai versenyzőt juttatva fel a dobogó legtetejére. A két utóbbi egy-egy ifjú hölgy, akikről ki nem találnák, mennyi évesen lettek Európa-bajnokok. A mándoki Barna Csilla 11 éves, a kisvárdai Kovics Lili Kata pedig csupán 9 esztendős.

– A mi növendékeink számtalan versenyen részt vesznek, és egy komoly felmenő rendszerben kell bizonyítaniuk – mondta el lapunknak a sikeres táncosok felkészítője, a 11 éves tánciskola tanára, Kulcsné Nagy Marcsy.

– Minősítő versenyekről országos selejtezőkre, majd bajnokságra viszem őket, és csak akkor jelentkezhetnek az Európa-bajnokságra, ha magyar bajnoki aranyat szereznek. A Magyar Látványtánc Szövetség berkein belül ettől magasabb szint már nincs, legfeljebb beregisztrálhat innen a versenyző a nemzetközi IDO Szövetséghez, ami anyagilag sem kis teher. Ám ha valaki idáig eljut, akár a világbajnoki címért is parkettre léphet.

A gyermekeknek nagyon sűrű a programjuk egész évben, hiszen nem csak a táncórákra járnak, mellette rengeteg fellépésük, versenyük van, s akkor a táncgáláról, a workshopokról és az edzőtáborokról még nem is beszéltünk.

– Emiatt sem versenyzünk minden évben, csak minden másodikban, és egy évet a felkészülésre szánunk. S hogy mivel tudtuk az idén is meg­győzni a zsűrit? A mentális és a fizikai felkészültség mindig meghatározó. Egyfelől arra biztatom a gyerekeket, hogy higgyenek magukban, s akkor győzni tudnak. Másfelől pedig külön edző gondoskodik időnként az óráimon a fizikai felkészítésről, és van egy mentálhigiénés szakemberünk is, aki mindent átbeszél a gyerekekkel – sorolta a fiatal oktató.

Ide nagy kitartás kell

A Mándokon és Záhonyban is tanító táncpedagógus elárulta azt is, hogy a zsűri általában öt tényezőt pontoz: egyik a látvány, vagyis a külső megjelenés, a másik a dinamika, nézik a kommunikációt a közönséggel, a bonyolultságot és az összhatást.

– A szólistáimnak annyival nehezebb, hogy egyedül kell kitölteniük a színpadot. Lili 3 éves kora óta táncol, hihetetlen akaraterővel rendelkezik, és nagyon gyorsan tanul. Az akaraterejére jellemző, hogy amikor Várdában megszűnt az oktatás, kikönyörögte a szüleitől, hogy hozzák át hozzám Záhonyba. De Csilláról is csak hasonló jókat tudok elmondani. A lányok legközelebb már korcsoportszintet lépnek, Csilla juniorként, Lili pedig a gyerek kategóriában kell hogy címvédő legyen, s nem „B”, hanem „A” kategóriában gyűjtögethetik a pontjaikat. A most elért eredményük a továbbtanulásnál is beszámítható majd.


Igazi csajok, nem holmi „tornacipősök”

– Valamikor mi is tiszta hip-hoppal kezdtük, de mivel nem akartam a csinos lányaimból „tornacipős fiúkat” csinálni, elmentünk a csajos divattáncok (girly, reggaeton) irányába. Ez valami olyan, mint amit a sztárok mögött produkálnak a táncosok a videoklipekben. Bár a lányaink tudnak cigánykerekezni, szaltózni, spárgázni, egy Európa-bajnokságon ilyen akrobatikus elemeket nem használhatunk – avatott be néhány kulisszatitokba Kulcsné Nagy Marcsy, aki a 4 évestől a 25 évesig több korosztályt is tanít. Elmondta azt is, hogy a zenéiket a legfrissebb slágerekből mixelik, a ruhákat pedig ő tervezi, amit egy varrodával varratnak meg.

Persze a nagyobb táncosok leginkább maguk szeretik eldönteni, milyen legyen a fellépőruhájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!