Sport

2017.11.22. 14:09

Labdapattogásra fegyverropogás

Nyíregyháza - A Hungarian Open tízméteres nemzetközi sportlövő-versenyt rendezik meg a Continental Arénában.

Nyíregyháza - A Hungarian Open tízméteres nemzetközi sportlövő-versenyt rendezik meg a Continental Arénában.

Szintet ugrottak a sportlövő-versenyek megrendezését illetően a nyíregyháziak, hiszen sokáig a diákolimpia országos döntője vagy éppen a tavalyi országos bajnokság jelentette a legrangosabb viadalt, mígnem péntektől vasárnapig a Hungarian Open, vagyis a magyar nyílt nemzetközi bajnokság versenyszámait rendezik meg a szabolcsi megyeszékhelyen.

Ennek megfelelő rangú lesz a helyszín is, hiszen a Continental Arénát rendezik be összesen 54 elektronikus lőállással valamint három futócéllövő pályával, melyek közül az egyik a bemelegítést szolgálja majd. Úgyhogy a többnyire labdapattogástól zajos arénában a hétvégén a fegyverek ropogása és a céltáblák csattanása lesz a jellemző. A fő versenyszámokra szombaton és vasárnap kerül sor, pénteken a serdülő országos bajnokság – amely szintén igazán rangos viadal – jelenti a főpróbát, illetve este a felnőttversenyen indulók is edzhetnek.

– A Hungarian Open általában a legrangosabb magyarországi verseny, kivételt képez, amikor esetleg Európa-bajnokságot rendezünk, ahogy jövőre is – mondta a viadal jelentősége kapcsán Veres Andrea, a Nyíregyházi Polgári Lövészegylet elnöke. – Mintegy húsz országból érkeznek indulók, a magyarok mellett Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából, Németországból, Finnországból, Romániából, Lengyelországból, Gibraltárról, Szlovéniából, Indiából, Norvégiából és Moldovából biztosan érkeznek versenyzők, a leggyorsabbak pedig az Indonéziából érkezők voltak, ők már Nyíregyházán tartózkodnak. Előzetesen Nigéria és Azerbajdzsán is jelentkezett, nem tudni, hogy ők befutnak-e, illetve a verseny napján válik majd hivatalossá a résztvevők száma. Mintegy kettőszázötven indulóval kalkulálunk a szombati és a vasárnapi versenynapon. Több rangos vendéget is várunk a versenyre, képviselteti magát a szövetségi és az állami sportvezetés, az Nyíregyházán köszönthetjük majd Hammerl László olimpiai bajnokot, a Nemzet Sportolóját is. Az érdeklődők pedig belépőjegy megváltása nélkül nézhetik meg a viadalt.

A tavalyi olimpia előtt a már kvótával rendelkező magyar versenyzők Nyíregyházán edzőtáboroztak, így ők ismerősként térhetnek ide vissza. A helyszín azonban számukra is új lesz.

– A teljes magyar élmezőny képviselteti majd magát a versenyen, magyarán itt lesz a komplett válogatott is – mondta erről Veres Andrea. – Friss világkupa-győztesként lép a lőállásba Péni István, aki ranglistavezető is egyben, de nem hiányozhat majd a mezőnyből Tobai-Sike Renáta, Csonka Zsófia, Tátrai Miklós, Miskolczi Julianna vagy éppen Egri Viktóia sem. Megmérettetik magukat klubunk versenyzői is, Agárdy Vilmos a magyar válogatott színeiben versenyez majd, rajta kívül Vareha Attila, Kiss Attila, Nizsalóczki Soma és Kovács Gréta élvezhetik majd a hazai pálya előnyét.

Az elmúlt években Győr és Szekszárd volt a helyszíne a Hungarian Opennek, új városként most Nyíregyháza is bekapcsolódik a körforgásba. És nemcsak a versenyzők révén.

– Lesz egy rekordkísérletünk „ezer belső tízes a győri Európa-bajnokságért” mottóval, ennek keretén belül bárki kipróbálhatja lövésztudományát egy lézerfegyverrel – mondta Veres Andrea. – Bízunk benne, hogy minél több telitalálat lesz, de a legfontosabb, hogy felhívjuk a figyelmünket a sportágunkra, illetve a jövő évi győri kontinensviadalra. A szponzorainknak köszönhetően nagyon sok értékes nyereménnyel gazdagodnak majd a legjobban szereplő sportlövők, az önkormányzat jóvoltából pedig a nyíregyházi polgármester nagydíját is átadhatjuk.

Úgyhogy igazi csemege vár a sportág szerelmeseire, több, a sportlövészetben világsztárnak mondható versenyző részvételével. A nyolcas döntők pedig különösen látványosnak ígérkeznek, azokat a csarnok küzdőterének központi részein kialakított pályáin rendezik, kieséses rendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!