Sport

2018.02.20. 09:59

Könnyedén repked a léc felett

Nyíregyháza - Bakosi Péter fedett pályán zsinórban hetedik, összességében 12. bajnoki címét szerezte.

Nyíregyháza - Bakosi Péter fedett pályán zsinórban hetedik, összességében 12. bajnoki címét szerezte.

Családi feszültség csak nem lesz belőle, de Bakosiéknál a magyar bajnoki címeket tekintve a fiú megelőzte az apát. A magasugró Péter a hétvégén megszerezte 12. elsőségét, ebből a hetediket fedett pályán, míg edző-édesapja távol-, de főként hármasugrásban összesen tizenegyszeres bajnok, azokból kilencet szerzett szabadtéren. A teljes igazsághoz tartozik, hogy a nyolcvanas években a fedett pályás bajnokságokat többször nemzetközi viadal keretében rendezték, így jugoszláv és lengyel versenyzők is magyar bajnokként vannak feltüntetve, miközben a legjobb magyar eredményt Bakosi Béla érte el.

Az is igaz, hogy Bakosi Péter fedett pályán 2011 óta uralja a magasugrást, mégis „csak” hétszeres magyar bajnok teremben, mert 2012-ben megfelelő létesítmény híján elmaradt a fedett ob. A Nyíregyházi Sportcentrum sportolója hazai versenyeken 2013 óta sem fedett pályán, sem szabadtéren nem szenvedett vereséget. Pedig a mostani előjelek nem voltak túl kedvezőek.

– Péternek a németekkel Tenerifén töltött edzőtábora során megsérült a sarka, emiatt négy hetet kihagyott, a bajnokságra úgy utaztunk, hogy csak egy technikai edzést tudtunk végezni – mondta Bakosi Béla edző-édesapa. – Az így elért kétszázhúsz centis egyéni csúcsbeállítás kifejezetten jónak számít. A németországi munkának köszönhetően öt kilót fogyott, így aztán ilyen könnyedén még nem láttam repkedni a léc felett, mint most. A klubérdek, a presztízs és persze a belső késztetés is megkívánta, hogy elinduljon a bajnokságon, örülünk neki, hogy folytatni tudta a szép sorozatát. Ráadásul taktikából is jelesre vizsgázott, hiszen az elrontott kétszáztizenkét centis kísérlet után azonnal kétszáztizenöt centire emeltetett, hogy az előző magasságot sikeresen teljesítő riválisára nyomást helyezzen. Végül a kettőtizenötön már csak Peti jutott túl, azzal már bajnok is lett. A kihagyás miatti három-négy verseny tapasztalata hiányzott ahhoz, hogy esetleg a kétszázhuszonhárom is meglegyen.

Bakosi Péter rövidnek bizonyuló fedett pályás szezonja ezennel véget is ért, hiszen a 233-as világbajnoki szint teljesítésére reális esély nem mutatkozott. Az augusztusi, berlini szabadtéri Európa-bajnokságon viszont szeretne ott lenni az NYSC válogatott versenyzője, a szint mielőbbi teljesítésének reményében március közepén a magyar szövetség által szervezett dél-afrikai edzőtáborába utazik, hogy minél jobb körülmények között készüljön fel az idényre.

Az ob másik, érvényes eredménnyel zárt nyíregyházi versenyzője, Zajácz Petra hármasugrásban 12.10 méteres egyéni csúccsal az ötödik helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!