Sport

2018.07.11. 11:16

Dóra bronzzal vágta ki a rezet Helsinkiben

Nyíregyháza - Gyula Sándor junior Európa-bajnoki dobogós tanítványára még vár a serdülők országos bajnoksága.

Nyíregyháza - Gyula Sándor junior Európa-bajnoki dobogós tanítványára még vár a serdülők országos bajnoksága.

Ez nem semmi! A magyar küldöttség 12 arany-, 2 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta vasárnap Helsinkiben a junior úszók Európa-bajnokságát, ennyi elsőséget még sohasem szereztünk ilyen versenyen.

A magyar csapatból Késely Ajna ötször állhatott a dobogó legmagasabb fokára, ám számunkra a legszínesebb, legszebb mégis egy bronz. Ezt Hatházi Dóra, a Nyíregyházi Sportcentrum kiválósága úszta kétszáz pillangón.

Szeptemberig fémmel úszott

Ő és mestere, Gyula Sándor volt a főszereplő azon a sajtótájékoztatón, amelynek kedden délelőtt a Continental Aréna adott otthon. Sitku Ernő, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. élsport igazgatója üdvözölte a megjelenteket, majd Kőhalmi Richárd, a Sportcentrum ügyvezetője köszöntötte virággal Dórát és méltatta az ifjú tehetség érdemeit.

– Az elmúlt évben sokáig úgy versenyzett Dóri, hogy fém volt a lábában – kezdte az élménybeszámolót Gyula Sándor. – Ezt tavaly szeptemberben vették ki. Akkor a cél az volt, hogy kerüljön be a Helsinkibe utazó keretbe és ezt már az elmúlt évben teljesítsük.

Idősebb riválisok

– A főszámot jelentő 200 pillangón egy Bukarest melletti versenyen úszta meg Dóri az A-szintet, ez pedig már biztos utazást jelentett. Sőt, még százon is sikerült ezt teljesíteni.

– Idén Madeirán voltunk egy háromhetes edzőtáborban, ami nagyon jól sikerült, aztán a bajnokságon még jobb időket úszott. Így vezetett az utunk Helsinkibe, ahol a cél az volt, hogy kétszázon kerüljön a döntőbe. Azt tudni kell, hogy Dórinak alkatánál fogva a kétszáz fekszik a legjobban, mert törékeny, vékony; a magasabb és erősebb riválisok lerajtolják és a fordulókban is előnyben vannak a rövidebb tá­vokon. Ezért fókuszáltunk a kétszázra. Végül várakozáson felül teljesített, hiszen a középdöntőbe a harmadik, a fináléba a második legjobb idővel került. Itt a győztes Berecz Balnak mellett úszott, ám egy brit lány megelőzte, akinek 2:10-en belüli legjobbja volt (Dórié 2:11). Aztán jött a száz pillangó ami nem sikerült fényesen. Ennek az is oka, hogy a kétszázon elért nagy siker után már nem tudott a megszokott módon koncentrálni. Az ötvenen és váltóban is rajthoz állt, így újabb komoly verseny futamaiban gyűjthette a tapasztalatokat. Végül szeretnék köszönetet mondani a szüleinek és a Sportcentrumnak – tudatta Gyula Sándor.

Az ötven a kedvence

– A kétszáz jól sikerült, így elégedett vagyok, főként hogy háromszor kellett leúsznom két nap alatt és ez kemény volt. A száz pille az, ami nem volt a legjobb; nem voltam ott annyira fejben. Az ötven teljesen kiszámíthatatlan, hogy miként jön össze – valójában ezt szeretem a legjobban. Mindent egybevéve elégedett vagyok – summázta az élményeit Dóri, aki egyébként decemberben lesz tizenöt éves, a riválisai zömében tizenhat-tizenhét esztendősek voltak.

A rendezésről vegyes képet alkottak a résztvevők. A szállás messze volt a verseny helyszínétől, az edzésnapokon villamosozni kellett annak, aki tréningezni akart. A verseny alatt buszokkal szállították a versenyzőket, edzőket. Szoros volt a program, a szabadidő a pihenésé lett. A koszt nem a magyar ízlésnek megfelelő, Dórinak nem tetszett a sok tészta, húsgolyócska. A kiegészítés pedig nem volt olcsó, hiszen egy szendvics tizenegy euróba (mintegy 3600 forint) került. Persze mindenért kárpótolta a bronz.

Balatoni nyaralás

És még nincs vége, nem jött el a gondtalan pihenés ideje. Két hét múlva jön a serdülő országos bajnokság, ezt követően vár egy néhány napos balatoni nyaralás Dórira. Aztán újra indul a verkli.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!