Sport

2018.09.28. 13:36

Megkezdődött az Európai Diáksport Napja

Budapest - Közös bemelegítő tornával kezdődött péntek reggel a Városliget sportparkban az Európai Diáksport Napja elnevezésű rendezvény, amelyhez több mint 1200 iskola csatlakozott országszerte.

Budapest - Közös bemelegítő tornával kezdődött péntek reggel a Városliget sportparkban az Európai Diáksport Napja elnevezésű rendezvény, amelyhez több mint 1200 iskola csatlakozott országszerte.

A Európai Diáksport Napja hivatalos emblémájával ellátott pólóba öltözött iskolások Béres Alexandra fitneszvilágbajnok vezényletével közös zenés tornával indították a napot. Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy 2006-ban 68 iskolával indult a Magyar Diáksport Napja, ma viszont már 1200 fölötti a bekapcsolódó intézmények száma és 400 ezer gyerek mozog együtt.

"Az üzenet, ami arra sarkallt több mint 30 európai országot, hogy csatlakozotton a sportnapunkhoz, és kiszakadjon a mindennapokból a mozgás, a sport élménye" - mondta az MDSZ vezetője.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, az esemény fővédnöke arról beszélt, hogy a sporton keresztül a lélek olyan tulajdonságai is erősödnek, mint a bátorság, az akaraterő és fair play. "Test és lélek harmóniája, erről szól a sport maga" - mondta a volt köztársasági elnök.

Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai es sportügyi biztosa arról beszélt, hogy négy éve ünneplik uniószerte az Európai Sport Hetet, ennek része az Európai Diáksport Napja. Ugyanakkor szomorú tényként közölte, hogy a magyar elhízott nép. "Ti, gyerekek, sokat tehettek azért, hogy ez megváltozzon. Rendszeresen sportoljatok és szüleiteket is vegyétek rá a rendszeres testmozgásra" - tette hozzá.

"Nem tárgyakat, hanem emlékeket, élményeket kell gyűjteni. Bár az első futócipőm már nincs meg, de emlékszem a gyerekkori versenyekre" - mondta Varga Judit, európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, aki azzal fordult a gyerekekhez, hogy a sportolással megtanulhatnak küzdeni az életben. "Szerencsések vagyunk, hogy a mostani kormányzat a sportot előtérbe helyezi" - fogalmazott. Kiemelte, magyar kezdeményezésre, 31 európai országban ünneplik majd az Európai Diáksport Napját és mozognak együtt a gyerekek.

Navracsics Tibor egy labda eldobásával hivatalosan is megnyitotta az eseményt, majd díjazták a legszínesebb sportprogramokat megvalósító iskolákat és azokat az önkormányzatokat, diáksport-szervezeteket, melyek a legtöbbet tették a diákok rendszeres mozgásáért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!