Sport

2018.11.09. 20:50

I. Nyíregyháza Rally: a belvárosban nagy sikere volt

Nyíregyháza - Szombaton és vasárnap a hegyek között száguldoznak a versenyzők.

Nyíregyháza - Szombaton és vasárnap a hegyek között száguldoznak a versenyzők.

Pénteken délután fél ötkor már nagyon sokan álltak a szalagok mellett, pedig hol volt még a versenye. Szemmel láthatóan lázba hozta a nyíregyháziakat a nagy durranás, az I. Nyíregyháza Rally. Annak is a nyitónapja, a péntek, amikor belvárosi gyorsaságit kellett teljesíteniük a résztvevőknek. Az országos bajnokság zárófutamán, amely nem dobható el és másfeles szorzójú.

Nem kis munkával körbe volt kordonozva a négy kilométeres útvonal, amelyen négy szurkolói pontot alakítottak ki, ahol lelátók is voltak. A versenyt az útvonal bármelyik részéről nézni lehetett, ahol veszélyes lett volna, oda nem mehettek az érdeklődők.

A Kossuth téren kivetítőn lesték az ott várakozók, hogy miként érkezik meg a rajtceremóniához az első versenyző. Öt után nem sokkal felgördült az I. Nyíregyháza Rallye első autója, a 402 -es Lada.

- Nagyszerű a rendezés, a pálya, a milliője fantasztikus. Köszönet azoknak, akik létrehozták - válaszolt a szpíker kérdésére Kaposi László pilóta.

Aztán sorra jöttek a többiek. Előbb a historic kategória, majd a rali másodosztály autói. Zárásként pedig az elsőosztály résztvevő a nagyágyúkkal, a bajnoki címért még esélyesekkel.

És eljött a nagy pillanat, amikor az első autó a Hunyadi utcáról nekivágott a négy kilométernek. A tervek szerint két kör várt volna a versenyzőkre, de végül csak egyet kellett. Bosszantó, hogy a köd megfosztotta a még nagyobb élménytől az érdeklődőket és persze a pilótákat is.

Este nyolc felé járt, mikor az utolsó autó is felgurult a dobogóra. Aztán a legjobbak is teljesítették a négy kilométert a lelkes nézők biztatása mellett. Ami az eredményeket illeti, a historic kategóriában a Balogh Sándor, Taskó András duó (Fiat) volt a leggyorsabb 3:46.9-es idővel, ami 66.6 km/órás átlagsebességet jelent. A másodosztályúaknál nyíregyházi siker született, hiszen a, Trencsényi Vince, Pannuska Dávid (Ford Fiesta) nyert, ideije 3:24.7, ami 73.9 km/órás átlagot jelent. Az elsőosztályúaknál az összesítésben harmadik Hadik András, Deák Attila páros egyedüliként végzett három percen belül a Ford Fiestával, a 2:58-as idő 84.9 km/órás átlagot jelent.

- Hatalmas élmény volt. Már a rajtceremóniánál szinte forrt a levegő, jó volt ismerősök üdvözlését fogadni. Sajnos az idő közbeszólt, nagyon csúszós volt az úttestet. A köd miatt alig láttunk, nagy segítséget jelentett fényvisszaverős mellényben álló pályabiztosítók integetése. Sajnálom, hogy emiatt nekünk és a közönségnek sem volt maximális az érzés. Mire célba értünk megfelelően bemelegedtek a gumik, szívesen tettünk volna még egy kört - tudtuk meg az elsőosztályban induló Hibján Józseftől, akinek Szurovcsák istván a navigátora.

- Remek volt, sajnos nagyon csúszott az út, a köd miatt a fényszósok sem voltak hatékonyak. Ezzel együtt nagyon jól éreztük magunkat, a szervezők pedig kitettek magukért - ezt már a szintén nyíregyházi ifjabb Bartha Aurél mondta el, akinek Bodogán Balázs a segítője.

Szombaton és vasárnap már a zempléni hegyek között száguldoztak a pilóták. A közönség számára fontos információ, a gyorsasági szakaszokat az első autó rajtjához képest két órával hamarabb lezárják, innentől kezdve a pályákat csak gyalogosan lehet megközelíteni. Az I. Nyíregyháza Rallye vasárnap Nyíregyházán ér véget, a díjkiosztó ünnepségét 18 órakor kezdődik a Kossuth téren.

A program

Szombat GY2: Újhuta–Bózsva–Telkibánya/1, 8.48 GY3: Abaújvári elág.– Füzér/1, 9.31 GY4: Erdőbénye – Aranyospuszta/1, 11.09 GY5, Disznókő/1, 11.52 GY6, Újhuta – Bózsva – Telkibánya/1, 15.20 GY7, Abaújvári elág. – Füzér/1, 16.03 GY8, Erdőbénye – Aranyospuszta/1, 17.41 GY9, Disznókő/1, 18.24 Vasárnap GY10, Sárga Borház – Mád/1 9.13 GY11, Telkibánya – Senyő-völgy/1 10.36 GY12, Óhuta – Fony/1 11.24 GY13, Aranyospuszta – Erdőbénye/1, 12.07 GY14, Sárga Borház – Mád/1 12.55 GY15, Telkibánya – Senyő-völgy/1 15.08 GY16, Óhuta – Fony/1 15.56 GY17, Aranyospuszta – Erdőbénye/1, 16.39 Ünnepélyes díjkiosztó Nyíregyháza, Kossuth tér 18

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!