Sport

2019.01.06. 10:42

Mi történt a szabolcsi sportéletben 2018-ban?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Kisvárda Master Good feljutott, a Fatum-Nyíregyháza újra döntőzött, májusra is jutott Fucsovics-parádé.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Kisvárda Master Good feljutott, a Fatum-Nyíregyháza újra döntőzött, májusra is jutott Fucsovics-parádé.

A történelmi tettek tavasza

Úgy futottunk neki az áprilisnak, hogy megyénkből két csapat is igen előkelő helyet foglalt el a labdarúgó NB II. tabelláján. A Kisvárda Master Good már hosszú ideje bebetonozta magát a feljutást érő második helyre, míg a Nyíregyháza Spartacus feljött mögé és hat pontra szűkítette a két együttes közötti különbséget.

Noha a nyíregyháziak visszaestek a folytatásban, a hónap végén mégis emlékezetes megyei rangadót vívtak a felek Várdán. A helyzetekkel teli, nagy iramú mérkőzésen a hazaiak 2–0-s hátrányból mentettek döntetlenre.

A derbi után a Szpari vegyes eredményeket ért el, májusban aztán robbant a bomba: tulajdonosi döntés szerint a klubnak új impulzusra volt szüksége, ezért távozott Szűcs Mihály sportigazgató, Lucsánszky Tamás vezetőedző, valamint két segítője, Farkas Attila és Nagy Gábor. A további munkát Bozsik József, Tuska János és Lengyel Roland irányította. A hátralévő négy fordulóban csak egyszer győztek a piros-kékek, akik az ötödik helyen zárták a szezont.

A megyében második városként

Északon sokkal fényesebben sütött a nap. Májusban csak az volt a kérdés, mikor lehet véglegesen kijelenteni, hogy a Kisvárda kiharcolta az első osztályú tagságot. A válasz május 20-án született meg, a Szeged ellen szerzett egy pont matematikailag is biztossá tette a feljutást. A Kondás Elemér irányította gárda története során először, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében második városként jutott az NB I-be. A végére maradt örömfoci is, a bajnok MTK-t 3–2-re győzték le a szabolcsiak, majd 5–0-s hazai sikerrel hagyták mögöttük a másod­osztályt.

A megyében nem Kisvárdáé volt az egyetlen csapat, amelyik országra szóló sikert ért el tavasszal. Az Amatőr-kupa döntőjébe a Magyar Kupán keresztül lehetett megváltani a belépőt, azok a megyei bajnokságban szereplő csapatok az érintettek, amelyek az MK-ban a legtovább jutottak. A Sényő-Carnifex és ellenfele, a Zala megyei első osztályú bajnokságban szintén éllovas UFC Nagykanizsa egyaránt a nyolcaddöntőig jutott: a mieink az MTK ellen estek ki 4–2-es összesítéssel, míg a kanizsaiakat a Békéscsaba búcsúztatta 4–1-gyel. A sényőiek hátrányból fordítva 3–1-re diadalmaskodtak a döntőben, majd néhány héttel később a Tiszántúli Takarék megyei I. osztály élén végeztek, és még a szerencse is melléjük állt, ugyanis osztályozó nélkül feljutottak az NB III-ba.

Négyből három a Csaba ellen

A Fatum-Nyíregyháza röplabdázói már márciusban jelezték, a szezonnak nagyon szép lehet a vége. Akkor a Magyar Kupát hódították el és utána sem vettek vissza a tempóból, az elődöntőt 3:0-s összesítéssel abszolválták az UTE-vel szemben, hogy aztán ismét a fináléban találkozzanak a Békéscsabával.

A döntő a nagy rivális otthonában kezdődött a hazaiak győzelmével. A nyíregyháziakat nem fogta el pánikhangulat, jól mutatta ezt a második meccs játéka, és ami a fontosabb, a végeredménye is. A folytatás már nem alakult ilyen szépen. A harmadik összecsapást nagyon simán húzta be a címvédő, majd a kiváló hangulatban játszott nyíregyházi meccset is megnyerte a rutinosabb csabai együttes. A Fatum-Nyíregyháza kupaarannyal és bajnoki ezüsttel zárta a szezont.

Utánpótlásvonalon aztán kétszer is visszavágtak Tóth Fruzsináék, hiszen az U21-es és az ifi bajnokságot is a Békéscsaba elleni győzelemmel nyerték meg.

Öt percen ment el

A kupából kiindulva a férfi kosarasok esetében is szép szezonzárásra lehetett számítani. A Nyíregyháza Blue Sharks nem is tétlenkedett, az alapszakaszban a harmadik helyen végzett, így pályaelőnyből várhatta a Vasas elleni negyeddöntőt. Az első mérkőzést behúzták a Cápák, a budapesti összecsapáson aztán nagy csatában alulmaradtak. Jöhetett a mindent eldöntő találkozó, a Continental Arénában. A nyíregyházi együttes öt perccel a vége előtt 71–58-ra vezetett, innen 20–4-es szakaszt produkált a Vasas, amely izgalmas végjátékban kiharcolta a továbbjutást. A Blue Sharks­nak nem maradt más, mint az 5-8. helyért küzdeni, amit becsülettel el is végzett és az ötödik pozícióban zárt.

A Kisvárda Master Good SE női kézilabdázói Vlatko Djonovics kinevezése után megtáltosodtak, a kilencmeccses győzelmi sorozata (az elsőt még Dévényi János megbízott edző irányításával érte el a csapat) április közepén, Siófokon zárult le. Úgy nézett ki ekkor, hogy a nemzetközi kupaindulást érő helyek valamelyikére is odaérhet a Várda, ám találkozott még a bajnoki címért küzdő Győrrel és a Ferencvárossal, valamint az Érddel, a Balaton-parti után még négyszer kikapott és egy döntetlent ért el. Orbán Adriennék végül nyertek még egy meccset és a hetedik helyen zártak.

Svájci világsztárt is megvert

Fucsovics Márton a parádés Australian Open-szereplés után több tornáról is korán kiesett, május végén aztán ismét eljött az ő ideje. Marci a genfi ATP-250-es versenyen rögtön búcsúztatta az ötödik kiemelt Albert Ramos-Vinolast, majd az amerikai Frances Tiafoe-t is kiejtette. A nyíregyházi teniszezőt újra összehozta az élet egy svájci világsztárral, ezúttal a háromszoros Grand Slam-győztes Stan Wawrinkával. Az első adogatójátékát elveszítette a magyar játékos, ám 2:0-ról felállt, sorozatosan egyenlített, sőt 4:4-nél ő vette el Wawrinka szervagémjét, hogy aztán kiszerválja a szettgyőzelmet. Az igazi csoda csak ezután következett: Fucsovics 6:0-ra lemosta az ellenfelét, így bejutott a torna elődöntőjébe.

Másfél szetten keresztül úgy tűnt, hogy az amerikai Steve Johnson ellen véget ér a nyíregyházi teniszező menetelése, az ellenfél már 6:2, 3:0-ra is vezetett. Aztán a következő ilyen sanszot megragadta, és óriási fordulatot hozott a meccs, Fucsovics összességében 10:1-es rohamot produkálva 2:6, 6:4, 4:0-ra húzott el. Onnan nyert egy-egy gémet, majd Marci fogadóként jutott két meccs­labdához, aztán egy harmadikhoz is, amivel már élni tudott.

Ha már a megilletődöttség amúgy sem volt jellemző Marcira, miért épp a döntőt kezdte volna úgy? Villámgyorsan elhúzott 4:0-ra Peter Gojowczyk ellen, azzal a lendülettel meg is nyerte az első szettet 6:2-re. A második játszma máshogy kezdődött, a német került 2:1-es előnybe, csakhogy a magyar teniszező innentől nem engedett újabb gémet ellenfelének és ezt is behúzta 6:2-re, ezzel megszerezte pályafutása első ATP-trófeáját.


Itthon szereztek bronzot a juniorok

A Nyíregyházi Sportcentrum junior kosárlabdacsapata a hazai rendezésű országos finálé elődöntőjében egy utolsó másodperces, palánkos hárompontossal kapott ki a későbbi győztes Alba Fehérvártól, ezzel elszállt az esélye a címvédésre. A hazaiak másnap megverték a Honvédot, így bronzéremmel vigasztalódtak.

Sitku Márton | Fotó: Pusztai Sándor


Három éremmel jött haza Skóciából

Két arannyal és egy ezüsttel tért haza Szentpáli Marcell a skóciai Glasgow-ban májusban rendezett U13-as és U15-ös nemzetközi tornáról. Az NYVSC tollaslabdázója az U13-as magyar csapat vezéreként az első helyen végzett, párosban is nyert, míg egyéniben második lett. Marci a korosztálya legeredményesebbjeként zárt.

Szentpáli Marcell | Fotó: KM


A Real Madrid volt a Tarpa vendége

Júniusban három mérkőzéssel avatták fel Tarpa felújított műfüves pályáját. A meccseket a helyi U19-es csapat mellett a Nyíregyháza Spartacus U18-asai és a Real Madrid hasonló korú focistái játszották. A jó hangulatú gálán a spanyol csapat mindkét ellenfelét megverte, a megyei összecsapáson a hazaiak diadalmaskodtak.


A világ legjobb bandázskészítője

Májusban Athénban rendezték meg a hand wrapping világbajnokságot. Küzdősportágakban a „sebkezelőnek” nevezett cutmanek bandázskészítésben mérték össze tudásukat. A nyíregyházi Big Boxing edzője, Nagy Lajos ezüsttel tért haza a viadalról, majd itthon tudta meg, hogy elszámolták a pontokat, ő a világbajnok.


A megyénkben döntőztek a diákok

Nyíregyháza és Kisvárda rendezte meg júniusban a IV. korcsoportos labdajáték diákolimpia országos döntőjét. A nyíregyházi Móricz lány röplabdázói a második, a pátrohai móriczos fiú labdarúgók és a Tiszavasvári Általános Iskola fiú kézilabdázói a harmadik helyet szerezték meg.


Bajnoki eredmények

Amerikai futball: HFL

Alapszakasz

Nyíregyháza Tigers–Fehérvár Enthroners 28-7

Nyíregyháza Tigers–Budapest Eagles 59-22

Győr Sharks–Nyíregyháza Tigers 0-38

Nyíregyháza Tigers–Budapest Wolves 26-32

Nyíregyháza Tigers–Dunaújváros Gorrilaz 28-7

Miskolc Steelers–Nyíregyháza Tigers 35-0

Futsal: NB I.

Rájátszás

Ferencváros–Nyírgyulaj 0-2

Nyírgyulaj–DEAC 5-2

Nyírgyulaj–Berettyóújfalu 0-2

Dunaújváros–Nyírgyulaj 3-0

Nyírgyulaj–Ferencváros 2-3

DEAC–Nyírgyulaj 4-3

A 7. helyért

Nyírgyulaj–Aramis 7-3 – h.u.

Aramis–Nyírgyulaj 1-2

Kézilabda: női NB I.

Kisvárda–MTK 26-21

Siófok–Kisvárda 19-18

Kisvárda–Győr 17-25

Érd–Kisvárda 31-25

Kisvárda–Dunaújváros 23-24

Ferencváros–Kisvárda 36-22

DVSC–Kisvárda 24-24

Kisvárda–Kecskemét 35-20

Kosárlabda: férfi NB I./B

Alapszakasz

Nyíregyháza Blue Sharks–MEAFC 79-73

Nyíregyháza Blue Sharks–Vasas 85-72

Negyeddöntő

Nyíregyháza Blue Sharks–Vasas 71-59

Vasas–Nyíregyháza Blue Sharks 80-79

Nyíregyháza Blue Sharks–Vasas 75-78

Az 5-8. helyért

Nagykőrös–Nyíregyháza Blue Sharks 71-60

Nyíregyháza Blue Sharks–Nagykőrös 85-67

Az 5. helyért

Pécs–Nyíregyháza Blue Sharks 72-69

Nyíregyháza Blue Sharks–Pécs 82-65

Labdarúgás: NB II.

Kisvárda–Vác 1-0

Sopron–Nyíregyháza Spartacus 4-5

Szolnok–Kisvárda 0-1

Nyíregyháza Spartacus–Mosonmagyaróvár 0-1

Gyirmót–Kisvárda 1-0

Nyíregyháza Spartacus–Dorog 3-1

Kisvárda–Budafok 4-2

Győr–Nyíregyháza Spartacus 1-0

Budaörs–Kisvárda 1-1

Nyíregyháza Spartacus–Zalaegerszeg 0-0

Csákvár–Kisvárda 0-3

Nyíregyháza Spartacus–Kazincbarcika 2-0

Kisvárda–Nyíregyháza Spartacus 2-2

Dorog–Kisvárda 1-0

Nyíregyháza Spartacus–Siófok 1-0

Kisvárda–Soroksár 3-1

Csákvár–Nyíregyháza Spartacus 1-1

Kazincbarcika–Kisvárda 3-1

Nyíregyháza Spartacus–Cegléd 0-2

Kisvárda–Szeged 1-1

Békéscsaba–Nyíregyháza Spartacus 3-1

MTK–Kisvárda 2-3

Nyíregyháza Spartacus–Vác 2-0

Kisvárda–Sopron 5-0

Szolnok–Nyíregyháza Spartacus 1-0

Röplabda: női Extraliga

Elődöntő

UTE–Fatum-Nyíregyháza 2:3

Fatum-Nyíregyháza–UTE 3:0

UTE–Fatum-Nyíregyháza 1:3

Döntő

Békéscsaba–Fatum-Nyíregyháza 3:1

Fatum-Nyíregyháza–Békéscsaba 3:1

Békéscsaba–Fatum-Nyíregyháza 3:0

Fatum-Nyíregyháza–Békéscsaba 0:3

Teke: férfi Szuperliga

Ajka–Nyíregyházi TK 3:5

Nyíregyházi TK–SalgÓzd 1:7

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!