Sport

2019.02.08. 16:25

Esélyt adnak, értéket teremtenek

Nyíregyháza - Az alapítvány hátrányos helyzetű gyerekekből teremtene példaképet a sporton keresztül.

Nyíregyháza - Az alapítvány hátrányos helyzetű gyerekekből teremtene példaképet a sporton keresztül.

Korunk sport­életét egyre inkább a pénz határozza meg, ez hatványozottan igaz a labdarúgásra. Ebben a világban nem mindenki tud érvényesülni, sőt, elindulni sem biztos, még ha a tehetsége meg is lenne hozzá. Az ilyen fiataloknak adna lehetőséget a Grund Hungary Alapítvány, amelynek egyik régióvezetője a nyíregyházi Mózer Zsolt.

– Olyan, a legtöbb esetben hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozunk, akik nem jutottak be akadémiára, vagy nem becsülik meg őket – mondta Mózer Zsolt, akiéhez hasonló feladatot lát el Nógrád megyében Moravetz Attila és Baranya megyében Balázs Ferenc Csongor. – Tavaly kapcsolatba kerültünk a perugiai Paolo Rossi Akadémiával, amely minden nyáron egy hétig fogad gyerekeket a világ számos pontjáról. A legügyesebbeket ott tartják és később profi szerződést kaphatnak. Lehetőségünk volt három mentoráltunkat kivinni, az egyikőjük most, tizenhat évesen már a tizenkilenc évesekkel edz Olaszországban.

– Amikor kiválasztunk egy gyereket a programunkba, akkor megvizsgáljuk a szociális hátterét is, hogy a sportszakmai dolgokon kívül mivel tudunk még segíteni – ezt már Tóth Keve, a Máltai SE szakmai vezetője és az alapítvány tanácsadója mondta. – A gyerekeket a néhány hetente megrendezett foglalkozásokon igyekszünk felkészíteni arra, hogy jól szerepeljenek Olaszországban. Idén már tíz fiatalt vihetünk ki, noha országonként csak két-három gyereket fogadnak. A hátrányos helyzetűeket nyugodtan ki lehet vinni, nem nézik ki őket, ott nem számít a bőrszín – tette hozzá.

Jó alap a futsal

– A mottónk: grund, futsal, futball – folytatta Tóth Keve. – A futsal által megszerzik azt a technikai képességet, ami egyébként a latin focihoz is közel áll. Minden edzést felveszünk videóra, így mindent vissza tudunk adni, megmagyarázunk bizonyos helyzeteket. Nemcsak fizikai, hanem elméleti oktatást is tartunk. Emellett viszont meghagyjuk azt, hogy a játékos hozza meg a döntést a pályán. Azt szeretnénk, hogy ezek a fiatalok lássák a célt, és próbálják meg az elveinket továbbvinni.

Az alapítvány vezetői szeretnének a futball okozta élménynél többet adni a gyerekeknek.

Ne felejtsék, honnan jöttek

– A fő feladatunknak azt érezzük, hogy értéket hozzunk létre – fejtette ki az alapítvány menedzsere. – A szociális feladatokban óriási segítségünkre van Seres Magdolna. Ez egy sokkal bővebb program is lehet, a sporton túlnövő. Az egyéni képzés egy plusz, viszont a játékos a gondolkodásmódjával jó hatással lehet a közösségére is. A már Olaszországban focizó fiú nemrég hazalátogatott, fél év alatt óriási fejlődés látszik rajta emberi kapcsolatteremtésben, gondolkodásban, érettségben. Ezt szeretnénk elérni, hogy aki kijutott, ne felejtse el, honnan jött és példamutatásával segítsen.

Az alapítványnál azt vallják, a labdarúgást hiba lenne nem felhasználni szociális területen. A labdarúgás több esetben megmutatta, hogy a leghátrányosabb területekről származó fiatalokból bőrszíntől függetlenül is lehet első osztályú sportoló, akár példakép is.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!