Sport

2019.03.14. 19:43

Támad a fiatalság a mezőny minden szegmensében

Melbourne - Charles Leclerc szerepeltetéséért erős a lobbi, Kubica ismét versenyezhet.

Melbourne - Charles Leclerc szerepeltetéséért erős a lobbi, Kubica ismét versenyezhet.

Üdítő színfoltja lehet a 2019-es idénynek, hogy a nagyobb istállóknál is lehetőséget kap a fiatalabb generáció: a teljes egészében Alfa Romeóvá avanzsáló Sauberhez távozott Kimi Räikkönent a tavaly épp a svájci csapatnál debütált saját nevelésű reménység, Charles Leclerc váltotta fel a Ferrarinál, a Red Bullnál pedig a Renault-hoz igazolt Daniel Ricciardo helyére a Toro Rossónál pallé­rozódott Pierre Gasly érkezett.

Teljesen új arcok

Az kevésbé tűnik valószínűnek, hogy Gasly lehetőséget kap Max Verstappen megszorongatására, mivel köztudott, hogy az energiaitalosok a történelem legfiatalabb F1-es világbajnokát szeretnék fabrikálni a hollandból. Leclerc helyzete viszont érdekes: ugyan a Ferrari menedzsmentje több ízben is hangsúlyozta, hogy Vettel kiemelt pozíciója a csapaton belül egyelőre megkérdőjelezhetetlen, a monacói ifjonc mögött álló lobbierő viszont túlságosan erős ahhoz, hogy azt gondoljuk, engedik csak úgy félreállítani.

Teljesen új arcokból sem lesz hiány 2019-ben, az F2-es bajnokságból jelentős vérfrissítés érkezett: az ottani bajnok, a Mercedes-patronált George Russell a Williamsnél, a thai–brit Alex Albon a Toro Rossónál, Lando Norris pedig a McLarennél kap bizonyítási lehetőséget. Antonio Giovinazzi, a Ferrari neveltje a 2017-es kétfutamos beugrás után idén főállásban szerepel majd a Sauber-jogutód Alfa Romeónál, s van két igazi nagy visszatérő is: Danyiil Kvjat megfordult már a Red Bull család mindkét istállójánál, 2017 végi menesztése óta a Ferrarinál szimulátorozott, de idén újra a Toro Rossót vezetheti, Robert Kubica sztorija pedig jól ismert: a lengyel előbb a halál torkából tért vissza a 2011 elején bekövetkezett ralibaleset után, tavaly már tesztpilótáskodhatott, idén pedig versenyezhet is a Williamsnél.

– Nehéz bármit mondani erről az autóról, mivel a teszteléseken egyáltalán nem olyan konfigurációban futott, mint kellett volna – fogalmazott gondterhelten a brit csapat lengyel ásza, akit várhatóan idén is honfitársai garmadája kísér majd el a különféle helyszínekre, egyebek mellett a Hungaroringre is.

MS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!