jegyzet

2021.02.11. 08:03

Hulladékok a hullámokon

Megdöbbentő képeket láthattunk az elmúlt napokban a Tisza folyóról: a szelíd hullámok hulladékok tömkelegét sodorták tova.

M. Magyar László

Félelmetes volt a látvány, s a természetért és környezetért aggódó emberek szinte szétrobbantak a dühtől és a tehetetlenségtől. Hiába teszünk meg ugyanis mindent Magyarországon a szőke folyó és élővilága épségéért, ha kiszolgáltatott helyzetben vagyunk a szomszédos országokkal szemben. Hiába van hazánkban szervezett hulladékszállítás, hiába védjük és óvjuk folyóinkat, ha a határainkon túl nem tesznek meg mindent a környezetvédelem érdekében.

Mindig a természet szenvedi el a károkat, pedig egyáltalán nem tehet az emberi felelőtlenségről és nemtörődömségről, és a sok csapadék miatt megáradt Tisza és Szamos sem tehet arról, hogy „bekebelezi” és a sodrása magával viszi a szomszédos országokban az ártereken elhelyezett háztartási hulladékokat, műanyag palackokat és dobozokat. Mindez több évtizedes probléma, de a szomszédos országok még nem ismerték fel ennek fontosságát és jelentőségét.

Bár vannak egyeztetések hazánk és az érintett országok között a folyók tisztaságáról, de egyelőre még mindig nincs előrelépés. Pedig még csak uniós országnak sem kell lennie ahhoz egy államnak, hogy megértse: a természet védelmének fontosságát, épségének megőrzését a józan ész diktálja – valamennyiőnk és utódaink jövője érdekében...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!