SZON - Kultúra

2017.06.23. 16:57

Újabb Magyar Örökség Díjakat adnak át szombaton

Budapest - Újabb hét Magyar Örökség Díjat adnak át szombaton Budapesten.

Budapest - Újabb hét Magyar Örökség Díjat adnak át szombaton Budapesten.

A szervezők tájékoztatása szerint Magyar Örökség Díjban részesül Orosz Ildikó, az általa alapított Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nemzetmegtartó tevékenysége, Beke József Arany-szótára, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának 90 éves Balatoni Limnológiai Intézete, a Dévény-módszer, Fa Nándor Földet megkerülő szóló vitorlázása, példamutató küzdőszelleme, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete és Szekeres Erzsébet textilművész hagyományőrző munkássága.

Az idén 26 éves Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség példásan látja el feladatát, a kárpátaljai magyar oktatás magyar szellemiségben való fejlesztését, intézményeik fenntartását. A nehézségek ellenére az intézményrendszer, az óvodától a főiskoláig megfelelően működik, s e küzdelemben Orosz Ildikó kiemelkedő szerepet játszik - olvasható Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke laudációjában, amelyet - a többi méltatással együtt - a szervezők juttattak el az MTI-hez.

"Beke József mindent megtett azért, hogy a hozzá legközelebb álló költő, Arany János születésének 200. évfordulójára elkészüljön eddigi legnagyobb nyelvészeti munkájával. A háromkötetes Arany-szótár 3016 oldalon, 22 ezer 423 címszót tartalmaz" - hangsúlyozza Suba Lajos Lórántffy Zsuzsanna-díjas pedagógus, az Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium igazgatója méltatásában.

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának Balatoni Limnológiai Intézetéről Elekes Károly neurobiológus, professor emeritus úgy fogalmaz: a magyar élettudományi kutatások bölcsője, kutatási tevékenységét nagy felelősséggel folytatja mind a Balaton, mind egyéb hazai édesvizeink komplex hidrobiológiai és ökológiai kérdéseinek tisztázását illetően, részt vesz ezzel kapcsolatos fontos helyi, a Balatont közvetlenül érintő és általánosabb, országos szintű döntéshozatalok előkészítésében.

Dévény Anna munkája révén létre jöhetett a szülési sérült csecsemők és kisgyermekek valódi gyógyítása, a baleseti utókezelések egyedülállóan eredményes rehabilitációja. Az egyéni kezeléseken kívül az ortopédiai problémával küzdő gyermekek és felnőttek korrekciója zenés csoportos órák keretében történik. A módszernek köszönhetően évente mintegy 1000 gyermek mozgásfejlődése rendeződik a több mint 10000 kezelés során, ennek feltétele a minél korábban megkezdett terápia - mutat rá laudáviójában Hagelmayer Istvánné munkajogász, nyugdíjazott tanszékvezető egyetemi docens.

Fa Nándor "sikerember, aki mögött valódi teljesítmény van, amit tisztességgel ért el" - méltatja a vitorlázót Siklós Erik sportújságíró, hozzátéve: "a mi hősünk élete, története tökéletes példa a gyerekeknek, fiataloknak, de igazából a felnőtteknek is, hogy valóban lehet, érdemes nagyot álmodni."

"A sikereknek talán legfontosabb forrása a Bolyai Intézet szelleme, amely mindig arra nevelte a benne dolgozó matematikusokat, hogy találják meg az egyensúlyt a tanítás és a kutatás, a szigorúság és a barátság, az önmegvalósítás és a szolgálat között" - méltatja Csákány Béla matematikus, professor emeritus az intézetet.

Szekeres Erzsébet textilművésznő életműve, csaknem ezer alkotása, több mint háromszáz kiállítása a magyar örökség védelméről, hagyományaink életben tartásáról szól, tiltakozás az önfeladás ellen. Rajzai, szőttesei, varrottasai a tiszta források szépségéről, jóságáról szólnak, az emlékezet és a szeretet megőrzéséről üzennek, amelyek minden időkben erőt adnak hűségesnek maradnunk magyarságunkhoz - emeli ki laudációjában Kovács Gergelyné kultúrtörténész.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!