SZON - PR cikk

2019.01.16. 14:25

Cirkon korona, vagy porcelán – melyiket válasszuk?

<strong>A fogkorona rengeteg esetben tökéletes megoldás lehet arra a célra, hogy a beteg fogunkból erős, egészséges és strapabíró rágó csont legyen. </strong>

A fogkorona rengeteg esetben tökéletes megoldás lehet arra a célra, hogy a beteg fogunkból erős, egészséges és strapabíró rágó csont legyen.

Letört fogak pótlásnál, vagy esetleg gyökér kezelt fogak esetében is a fogkorona lehet a tökéletes megoldás annak érdekében, hogy mosolyunk továbbra is szép és egészséges legyen. Nagyon fontos azonban, hogy mielőtt eldöntsük, hogy milyen típusú fogkoronát választunk, megismerjük a korona fajták legfőbb tulajdonságait, annak érdekében, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni.

A legszebb korona az, ami porcelánból készül?

A fog csiszolása után a fogorvos egy speciális lenyomatot vesz a fogról, azért, hogy a fogtechnikus olyan koronát tudjon készíteni, amely rendkívül jól tud illeszkedni majd a fogsorunkra. A fogkoronák közül választhatunk porcelán fogkoronát is, amely a többi típus közül talán a legesztétikusabb, ennek függvényében azonban az árfekvése is magasabb. A porcelánból készült fogkorona nem színeződik el, illetve nem jelenik meg a felületén sem a fém csík, amely más típusnál. Ez a fogkorona típus tökéletesen vissza tudja adni a fog eredeti állapotát, ennek köszönhetően a mi önbizalmunkat is, hiszen újra önfeledten és boldogan tudunk majd mosolyogni az emberekre. Esztétikai szempontból tehát lehetséges hogy ez a legjobb választás, ám ennek a fogkorona típusnak is vannak hátrányai. Az egyik hátránya, hogy mivel a porcelán egy érzékeny anyag, ezért az ebből készült korona sem lesz annyira strapabíró, emellett megszokták említeni a hátrányok között azt is, hogy a porcelán korona felhelyezése előtt kicsivel több fogcsiszolásra lesz szükség, mint más korona típusoknál.

Strapabíró, erős a cirkon korona

A porcelán koronával ellentétben a Cirkóniumból készült korona egy igen erős, strapabíró, jól terhelhető anyag. Ezek a típusú koronák bírják a legjobban a rágás és harapás okozta erőkifejtést, illetve hideg és meleg változásra nem okoznak érzékenységet. A cirkónium igen könnyedén formázható, ennek köszönhetően az ebből készült koronák is tökéletes másolatai lesznek a fogainknak. Ennek a típusú koronának az előnye, hogy sokkal ellenállóbb a különböző baktériumokkal szemben, így a rendszeres szájápolás mellett nagyon ritkán fordul elő, hogy a fog tovább romlana. Emellett a cirkón fogkorona olcsóbb árfekvésen található, mint a porcelán társai, ezért sokan inkább ezt a típust szokták választani, ha fogkoronát kell csináltatniuk.

Mint mindennek, természetesen a ennek koronának is van hátránya. Egyenlet hátránya talán az, hogy ha mégis valahogyan elkezd romlani az a fog, melyre koronát tetettünk, akkor a fogorvosnak nagyon nehéz dolga lesz, mire azt a fogproblémát ki tudja szűrni. Ebből kiindulva nagyon fontos,hogy a koronával ellátott fogainkat is ugyanúgy ápoljuk, mint  fogsorunk többi részét, hiszen attól hogy a fogunk tetején egy porcelán, vagy cirkón fogkorona található, a fog még tönkre tud menni alatta, ezáltal sok kellemetlenséget és fájdalmas is tud okozni. Ilyenkor sem szabad megfeledkezni a rendszeres fogászai kontrollvizsgálatokról, melynek köszönhetően a fogorvos még időben észre tudja venni, ha bármelyik fogunkkal valami baj van.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában