Hirdetés

2022.05.04. 10:21

Tíz éves a nyírbátori Báthory Anna Református Általános Iskola

Tíz év a hit, tudás, szeretet jegyében.

Számszerűleg nem sok ez az idő, de ami mögötte van, az már távlat. Szívből örülünk, hogy a város egyik élő hagyománya, valósága lett. Tanítók, tanárok, munkatársak, diákok teljesítménye, cselekedete, a benne munkálkodó erők és aktivitások sokasága. 


 

Távolság és közelség egyidőben 

Távolság, mert egy folyamat folytatását, a több száz éves protestáns iskolai oktatást jelenti. Közelség, mert működő bizonyosság: a helyi reformátusság iskolafenntartó szerepe egy évtizede újra folytatódhatott Nyírbátorban is. Bebizonyosodott, hogy az ismételten felvállalt szerepkör nemcsak jogosult, kívánatos, hanem az itt élők valós igényével találkozott. 

 

A Fáy utcai iskolában 2012-ben az alapító egyházközség szándékával egyetértett a pedagógusok közössége és az ott tanuló közel félezer diák szülei is. Az iskola azóta nevel, oktat, tudást közvetít, szakmai és hitéleti programokat biztosít a különböző felekezetekhez tartozó tanulóinak. Tiszteletben tartja az egyéni vonásokat, de példát mutat a közösségi életre, közvetíti a Jézustól hirdetett és gyakorolt emberszeretetet, előkészíti diákjait a társadalmi együttélésre, a család, a haza, az egyház hármasában gondolkozva. Hangsúlyt fektet a tanulók öntevékenységére és igyekszik korán a „maga lábára” állítani, valamint önállóságra neveli őket. 

A Báthory Anna Református Általános Iskola jól működő, nemes versenyre késztető tudásközpont, tanulói – a pedagógusok felkészítő munkáját dicséri – rangos iskolák közötti versenyeken folyamatosan bizonyítanak, a sportban elért eredményeiket országosan is elismerik. Az iskola által elindított Komplex természettudományi versenyére Magyarország minden részéből jelentkeznek a „kis tudósok”, viszik a közösség, de egyben Nyírbátor és iskolánk hírét is. 

A szellemi és erkölcsi elismerést jelzi, hogy a „Báthory Anna Református Általános Iskola Bázisintézmény lett, s 2020-ban helyszíne lehetett a Kárpát-medencei református iskolák központi tanévnyitójának. Az iskola folyamatos erősödését és szerepét mutatja az is, hogy 2019 szeptemberétől a Fáy utcai óvoda, majd 2022 januárjától kormány segítséggel az iskola épületének megvásárlásával a helyi reformátusság immár működtetői szerepkörből tulajdonosi pozícióba kerülhetett. Az általános iskolai képzés óvodai neveléssel gazdagodott, szép külsőt-belsőt öltöttek az intézmények. 

Az évforduló alkalmából az elért eredményekért köszönet a pedagógusoknak, valamennyi munkatársunknak, a mindenkori iskolavezetőknek, a fenntartó egyházközségnek, presbitériumnak, hogy „kincsek” osztásával, tenni akarással, felelősségtudattal megalapozták az iskola hírét, hozzájárultak a 10 év sikeréhez. A jubileum alkalmával köszöntjük az iskola már végzett és jelenlegi diákjait, várjuk a jövő generációit. Köszöntjük szüleiket, különösen örömteljes az, hogy együtt ünnepelhetünk és örülhetünk a közös munkának. 


 

A Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda mindannyiunk kincse, önmagában is ünneppé teszi létünket, további energiákat mozgósít, mindig a jóra törekedve. 


 

Pál apostol szavaival köszöntöm az ünneplő iskolát: 

Nem mintha már elértem volna mindezt, vagy már célnál volnék, de igyekszem, …futok egyenest a cél felé…” (Fil. 3. 12,14)


 

Dr. Báthori Gábor

főgondnok

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában