szon-sportoldal

2010.08.31. 13:09

Attila és Adél Belgiumig ugrott

<p>Legalább ekkora bravúr a Peron nyergében szerzett felnőtt bajnoki bronzérem is a kiskunhalasi bajnokságon, ahol a fiatal lovak világbajnoki válogatója is jól sikerült.</p>

A korábbi években az volt a gyakorlat a hazai díjugrató válogató versenyeken, hogy a nemzetközitől alacsonyabb magasságú akadályokon rendezték meg őket. Így aztán nem egyszer előfordult, hogy az itthon jól teljesítő paripák a nagy megmérettetésen bizony elmaradtak a várakozástól.

Az idén változott a módi, és az 5-6-7 éves lovak világbajnoki válogatóversenyeit is a nemzetközi kritériunok alapján írták ki. Már csak ezért is páratlan tett, amit Técsy Attila, a Nyíregyházi FSE versenyzője Adél nevű lova nyergében elért: a paripa hiba nélkül teljesítette mindhárom korosztályos minősítő versenyszámot Budapesten, majd a hétvégén rendezett kiskunhalasi országos bajnokságon a 130 és 135 centiméter magas akadályokkal díszített pályák hibátlan teljesítése után a 145 centis összevetésben is hibátlanul lovagolva elsőként minősült a világbajnokságra utazó csapatba. Merthogy a kiskunhalasi viadal a fiatal lovak világbajnoki válogatója is volt egyben.

Técsy Attila képviselte már a magyar színeket világversenyen, de a mostani siker annyiban más a többitől, hogy ezúttal magyar tenyésztésű, megyebeli tulajdonú négylábúval érte azt el. Adél tulajdonosa ugyanis a dögei Mártha József. A fiatal lovak világbajnokságát Belgiumban, Lanakenben rendezik szeptember utolsó hétvégéjén, amikor Técsy Attila és Adél a hat éves lovak kategóriájában lesz érintett.

Kemény munka vár rájuk

– A minősülés után már el is végezték a szükséges vizsgálatokat Adélon, ilyen esetekben ugyanis a doppingolást és a sántaságot teljes egészében ki kell zárni – mondta Técsy Attila. – A következő hetekben nagyon kemény munka vár ránk, hiszen a magasabb akadályokon rendezett bajnokság során is éreztük, hogy nagyon komoly erőpróba elé nézünk. Hihetetlenül nagy teljesítmény, hogy ezeket a versenyeket hibátlanul teljesítette Adél, nemcsak a magyar tenyésztésű lovak, hanem az ország összes hat évese közül egyedüliként neki sikerült ez a bravúr. Ezek után bizakodva várjuk a világbajnokságot is.

Técsy Attila számára amúgy nem ismeretlen sem a világversenyek hangulata, sem pedig az, amikor nemzetközi szinten jegyzett lovat ülhet meg. 2002-ben és 2003-ban ugyanis már indulhatott a fiatal lovak világbajnokságán, méghozzá azzal a Timpex-Corállal, amely a tulajdonosváltás után a 2008-as pekingi olimpián már egy új-zélandi versenyzővel a nyergében vehetett részt. Tavaly pedig a nyíregyházi Kis István tulajdonában lévő Enrique-vel lehetett ott a fiatal lovak vb-jén, mi több, ugyancsak páratlan sikert elérve, a közel kétszáz lovat felvonultató mezőnyben az ötödik helyen zártak. Van egy másik megyei tulajdonban lévő ló is, amely részt vesz majd a mostani belgiumi megmérettetésen: a Tárbály István által birtokolt Timpex-Cent egy cseh lovassal a nyergében indulhat Lanakenben, a hét évesek kategóriájában.

A kiskunhalasi országos bajnokság során legalább az Adéléhoz fogható eredményt ért el az NYFSE díjugratója egy másik lóval, Peronnal. A felnőtt mezőnyben ugyanis bronzérmesek lettek, ami Técsy Attila eddigi hazai pályafutásának legnagyobb sikere ebben a kategóriában, szabadtéren. Mondhatjuk, ők ketten is eredményes párost alkotnak, hiszen a fedeles magyar bajnokságon a télen bajnoki címet szereztek és nyár középen Szófiában minősülést szerezte a 2011-es madridi Európa-bajnokságra.

Díjugratás

Országos bajnokság, egyben fiatal lovak világbajnoki válogatója, Kiskunhalas

A/2-1 csillagos, 130-140 centis akadályok: 4. Técsy Attila (Nyíregyházi FSE) Enrique nevű lován.
A/2-2 csillagos, 135-145 centis akadályok: 2. Técsy Attila Adél n. l.

Felnőtt országos bajnokság

Elődöntő, 140 centis akadályok: 7. Técsy Attila Peron n. l.
Középdöntő, 145 centis akadályok: 2. Técsy Attila Peron n. l.
Döntő, 150 centis akadályok: 3. Técsy Attila Peron n. l.
Összetett végeredmény: 3. Técsy Attila Peron n. l.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!