szon-sportoldal

2010.09.16. 07:35

Világbajnokokkal egy edzőteremben Nyíregyházán

<p>Több csoportban foglalkoznak a kyokushin karate iránt érdeklődőkkel.</p>

Osu, azaz össz! Így köszönnek az ifjú karatékák, mikor belépnek a dojóba, azaz az edzőterembe. Nem sok ifjú sportolónak adatik meg az, hogy sportáguk világbajnokaival, volt válogatottakkal, remekül felkészült szakemberekkel járhassanak egy edzőterembe és tanítsák őket a sportág alapjaira.

Azok a gyerekek, akik a kyokushina karatét választották és a nyíregyházi Fight Klub edzéseire járnak, ilyen szerencsések. A klubot a háromszoros Európa-bajnok volt szövetségi kapitány Bencze Antal 5. danos mester vezeti. Az klub élversenyzője a többek között világbajnok, Világ-kupa győztes Rózsa Gábor. Az edzők között van a hasonló eredményeket felvonultató Szövetes Vera, valamint a szintén válogatott versenyzői múlttal bíró Tóth Tibor és Kovács Attila, 3. danos mesterek.

 Visszatérve a fiatalokra, és legutóbbi edzésükre, Vörösmarty téri Fight Klub Sportközpont világos, tágas edzőterembe lépve hangosan köszöntek, majd azonnal a feladatokra koncentrálva átváltottak a gyerekből karatékára. Kell is a figyelem, hiszen a gyakorlatok vezényszavait a hagyományoknak megfelelően japánul kapják az edzést vezető mestertől, erre pedig oda kell figyelni.

Korosztály és képesség

Az edzésen vannak kezdők és már úgynevezett haladók, akiktől társaik már elleshetnek egy-két apró fortélyt, igaz pallérozott mesterek minden apró mozdulatra odafigyelnek, azonnal javítanak, megmutatják a helyes kéz, vagy éppen lábtartást.

– Korosztályoknak és képességeknek megfelelően több csoportban tarjuk a karate edzéseket, hiszen másféle edzésmunkára van szüksége egy versenyzőnek, egy szenironak és a gyerekcsoport tagjainak – adott tájékoztatást az edzés után Tóth Tibor.

– A gyerekcsoport tagjai között vannak kezdők és olyanok is, akik már övvizsgát is tettek, így az ő foglalkozásaikon közösen dolgozunk, de külön csoportot alkotnak a hat-tíz éves fiatalok. Számukra az ügyesség és koncentrálás fejlesztése az egyik legfontosabb. A korosztály sajátosságának megfelelően meghatározott időközönként játékfeladatokat is be kell iktatni az edzésprogramban, hiszen még nem tudnak úgy összpontosítani a feladatokra, mint az idősebbek. Utóbbiaknál már nagyobb szerepet kap a fizikai és mentális fejlesztés. Mindent egybevéve nagyon ügyesek a gyerekek, látványos a fejlődésük, és ha közülük nem mindenki lesz komoly eredményeket elérő versenyző, valamennyien hasznát veszik a dojóban eltöltött tréningeknek. Egészségesek, ügyesek lesznek, megfelelően tudnak majd koncentrálni bármilyen feladatra, később a tanulásban és majd a munkában is.

Karate edzők

Bencze Antal, 5. dan, Szövetes Veronika, 3.dan, Tóth Tibor, 3. dan, Kazinczi Ferenc, 3. dan, Kovács Attila, 3. dan

Karate edzések

  • Felnőttek: hétfő, szerda, péntek 18-20
  • Gyerekek: hétfő, szerda 17.30-18.
  • Versenyzői csoport: kedd, 18-19.30
  • Szenior csoport: csütörtök 18-19.30.

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!