szon-sportoldal

2010.11.05. 09:17

„Nyolcadik utasok” soproni meccse

<p>A hűség városában igyekszik meglepetést okozni szombaton a nyíregyházi férfi kosárlabda-csapat, vagyis Zalaegerszeg után újra az ország másik végében lép fel a Marso-Vagép NYKK.</p>

Az előző négy bajnokság nyolcadik helyezettje találkozik egymással szombaton a férfi élvonalban. Hogy miként jöhet össze ez a randevú egyetlen mérkőzésen? Úgy, hogy a Marso-Vagép NYKK 2007-ben és 2008-ban, a házigazda Sopron pedig 2009-ben és 2010-ben szerezte meg a felsőházra jogosító helyezést.

Vagyis olyan csapatok futnak összeg a hűség városában, amelyek rendre az elit és az alsóház mezsgyéjén lavíroznak. Hozzáteendő, a bajnokság előtti esélylatolgatásnál a soproniakat a szakemberek többre taksálták annál, monthogy bejut-e vagy sem a felsőházba, a nyíregyháziak következő ellenfelét egyenesen a közvetlen élcsapatok mögé rangsorolták. Az eddigi eredményeikből nehéz messzemenő következtetéseket levonni, mert Meszlényi Róbert legénysége – az NYKK-hoz hasonlóan – hozta a Debrecen és a Salgótarján elleni kötelezőt, vereséget szenvedett Kecskeméten és Körmenden, az Albacomp elleni hazai bravúr viszont arról árulkodik, hogy helye lehet az élcsapatok között a Sopronnak.

– A Sopron ereje elsősorban az állandóságban rejlik, hiszen a két magyar válogatott játékos, Molnár András és Szabó Zsolt valamint az amerikai David Brooks már második éve együtt játszik, és ez a mag kiegészült a Szolnokról valamint Pécsről ismert irányítóval, Thomas Kelley-vel illetve az erőteljes centerrel, Darian Townes-szal – beszélt az ellenfélről Ferenczi Tamás, a nyíregyháziak vezetőedzője. – Mi tagadás, a cseresor már nem tűnik ilyen erősnek, ha el tudnánk érni, hogy kollégámnak bele kelljen nyúlnia a jól megszokott ötösébe, akkor több keresnivalónk lehet. Emlékezve a tavalyi meccsre, az is fontos, hogy ne engedjük meglépni a Sopront, hiszen tavasszal az első negyedben negyvenkét pontot szerezve szinte átszaladtak rajtunk.

A recept "egyszerű"

A múlt heti zalaegerszegi turné legfőbb pozitívuma az volt, hogy az NYKK a negyedik negyedre is nyílttá tudta tenni a mérkőzést. Mire lehet elég a bajnok ellen nyújtott teljesítmény Sopronban?

– Jó lenne megint nyílt meccset játszani, okulva azokból a hibákból, amelyeket az egerszegi végjátékban elkövettünk – folytatta Ferenczi Tamás. – Leginkább a lepattnók megszerzésére vonatkozik mindez, hiszen feleslegesen ölünk energiát a védekezésbe, ha a lecsorgó labda elvesztésével újabb opciót adunk az ellenfélnek a támadásra. A saját palánkuk alatt nem elég húsz-huszonkét másodpercig koncentrálni, a támadóidő végéig ki kell tartani a figyelemnek. És ha megvan a labda, akkor törekednünk kell a minél gyorsabb és lendületesebb támadásvezetésre.

A recept tehát „egyszerű”, a sikeres megvalósítás esélyét viszont nem növeli, hogy Bosko Sztojakovics továbbra is beteg, soproni játéka erősen kérdéses, Czigler László pedig még csak lábadozik a műtétje után. A többiek viszont készek arra, hogy a kora reggeli indulás után az ebédet és a pihenőt követően megpróbálják bevenni a soproni várat.

- Bondár Tibor -

Ezek is érdekelhetik