szon-sportoldal

2011.09.28. 12:06

Száz év a pályán a kisvárdai „football”–isták

Kisvárda – A sportkedvelők 1911 őszén határozták el Kisvárdán, hogy a helyi legügyesebb labdarúgókat egy csapatba állítják. Azaz létrehozzák a település „football” csapatát. A szervezkedés eredményeképpen 1911. november 8–án megalakult a Kisvárdai Sport Egylet, a KSE.

Kisvárda – A sportkedvelők 1911 őszén határozták el Kisvárdán, hogy a helyi legügyesebb labdarúgókat egy csapatba állítják. Azaz létrehozzák a település „football” csapatát. A szervezkedés eredményeképpen 1911. november 8–án megalakult a Kisvárdai Sport Egylet, a KSE.A százéves egyesület múltja a kisvárdaiak sportszeretetének köszönhető. A sport szeretette hozta létre 1911–ben a KSE–t. Kondor Aladár állomásfőnök, Józsa Izidor, községi tisztviselő, Kiss József táblabíró, Tényi Gyula elemi iskolai tanító és Sulyok István telekkönyvezető volt az egyesület megalakítója. Az alakulásról a Felsőszabolcsi Hírlap (Dr. Vadász Lipót országgyűlési képviselő volt a laptulajdonos) így számolt be a sporttörténeti eseményről.

„Szerdán, e hó 8.–án tartotta meg alakuló gyűlését a Kisvárdai Sport Egylet. A sport egylet elnökéül egyhangúlag Kondor Aladárt, titkárának Józsa Izidort választották meg.”

A község akkori vezetése a vásártér melletti területet térítésmentesen adományozta a KSE–nek. Kisvárdán a futballpálya egyébként 1911.–től az anarcsi úton volt, a vásártér mellett. Ma a kórház épülete áll az egykori játéktéren. A feltételek megteremtésében nagyrészt vállaltak a település kereskedői, akik jelentős anyagi támogatást biztosítottak a sportegyletnek.

Az első mérkőzés

A Felsőszabolcsi Hírlap 1911. november 12–ei számában már az első egyleti labdarugó mérkőzésre toborozta rövid hírével a kisvárdaiakat:

– „Fottball Mérkőzés. A Kisvárdai Sport Egylet e hó 12–én, vasárnap délután fél 3–kor barátságos bemutató football mérkőzést tart az Ungvári Kereskedelmi Alkalmazottak Sport Egyletével. A bírói tisztet Kondor Aladár tölti be.”

Vereség az ungváriaktól

Az első kisvárdai bemutatkozás nem sikerült jól. A már említett újságban az alábbi szűkszavú tudósítás jelent meg.

–„Football mérkőzés. Kisvárdán e hó 12–én, vasárnap délután a Kisvárdai Sport Egylet barátságos football mérkőzést tartott az Ungvári Kereskedelmi Alkalmazottak Sport Egyletével. A mérkőzés eredménye 5:0 az ungváriak javára.”

A Kisvárdai Sport Egylet 1911. november 23–án tartotta meg első közgyűlését. A KSE elnökének Kiss József királyi táblabírót, a kisvárdai kir. járásbíróság vezetőjét választották meg. Ez alkalommal lett megválasztva a sport egylet teljes vezérkara is.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!