szon-sportoldal

2012.09.24. 08:38

A fizika sem segít eldönteni a kérdést?

Vasárnap szinte minden nyíregyházi futball drukker végiggondolta, vajon igaza lehetett a szombati meccs után a Vasas vitatkozó kapusának, miszerint Kovács Ádám gólja (az első megadott hazai gól) nem volt bent?

Vasárnap szinte minden nyíregyházi futball drukker végiggondolta, vajon igaza lehetett a szombati meccs után a Vasas vitatkozó kapusának, miszerint Kovács Ádám gólja (az első megadott hazai gól) nem volt bent?Kikockáztuk a birtokunkban lévő videófelvételt. Azt a pillanatot rögzítettük az egyik képen, ahol a földre pattan a labda, majd azt, amikor a visszavetődő kapus eléri azt. A felvételen látszik, hogy a kettő között eltelt idő 0,8 másodperc. (a jobbra lent látható számok közül elöl a snitt másodpercben eltelt hossza, mögötte a framek száma, ami másodpercenként 25) A pattanás ideje 18 másodperc 17-dik frame, a második pont 19 másodperc 2-dik frame. Összesen 20 frame, ami 0,8 másodperc különbséget ad.

Ha a labda (egyenes vonalon halad), akkor kb. 16 km/ó-ra becsült sebessége (Ussain Bolt az Olimpián 37 km/ó átlagot futott 100 méteren) akkor a labda ennyi idő alatt megtett útja kb. 3,2 méter. Ez bőven elég lenne ahhoz, hogy a gólvonal előtt kb. három lábfejnyi távolságban (kb. 0,9 m) földet érő labda a hálóban táncoljon. A lövés azonban nem egyenesen, hanem oldalról érkezett. Ha a Kovács Ádám lábát elhagyó labda a videón látható módon nagyjából 45 fokos szögben haladt a gólvonal felé, akkor az eddigi számítások alapján a labda által megtett 3,2 méter (átfogó távolsággal számítva a befogó 1,9 méter) biztosan több, mint a pattanástól a gólvonalig becsült 0,9 méter. Amennyiben meredekebb szöget határozunk meg, - mondjuk 30 fok a labda útja és a gólvonal szöge, akkor a labda sebessége, a 0,8 másodperc alatt megtett távolsága 3,2 méter. A 30 fokos iránnyal számolva a pattanástól az érintésig a labda megtesz egyenesen a gólvonalig 1,6 métert, ami túl van a gólvonalon, vagyis 0,7 méterrel volt az érintéskor a gólvonal mögött. (egy derékszögű háromszög átfogója 3,2 méter, mennyi a rövidebb befogó, sinus 30 x 3,2 m). Ez még akkor is így van, ha a fenti számításban a gólvonalhoz a ladba átmérőjét (kb. 70 cm) hozzá kell adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!