szon-sportoldal

2013.02.04. 10:13

Akiről stadiont neveztek el

<span style="font-size: 13px;">Debrecen -&nbsp;A Madridot és a Barcát is megjárta, de a sevillai sikerekre a legbüszkébb.

Debrecen - A Madridot és a Barcát is megjárta, de a sevillai sikerekre a legbüszkébb.

Ha jó reklámot akartok magatoknak, gyertek, van itt egy tizenhét éves srác, edzéseken oda-vissza kicselezi Hierrót és Sanchist, „súgta” egy madridi edző még 1990 előtt az ismert spanyol sportszergyártó marketingesének. A cég rögtön szerződéssel kínálta a Real Madridnál pallérozódó Alfonsót, aki hamarosan a nagy csapat tagja lett. A 38-szoros válogatott támadóhoz kötődő sztori, hogy elsőként játszott fehér stoplisban a nemzeti csapatban, amit akkori edzője, az amúgy is rigolyás Javier Clemente rosszul viselt. Ne játsszál abban a papucsban, intette a baszk mester, mire Alfonsó: De a nagymamám csak így ismer meg!

A remek labdarúgó egy spanyol sportszergyártó cég debreceni boltjának megnyitóján volt vendég.

Itthon sokan ismerik a Getafét, de csak nagyon kevesen tudják, hogy a labdarúgó klub stadionja az Ön nevét viseli, holott sosem játszott a felnőtt csapatban. Kitől származott az ötlet? Kijár egyáltalán meccsekre?

Alfonso: Amikor 1998-ban átadták a klub új stadionját, a helyi lapban megszavaztatták, kiről nevezzék el. Én Getaféban születtem, ami Madrid egyik kerülete, s Luis Aragonés, az egyik legismertebb spanyol edző, aki 2008-ban Európa-bajnokságot nyert a válogatottal, szintén kötődik a városrészhez. Végül rám szavaztak többen. A szívem ennek ellenére a Real Madridé, így általában csak akkor járok ott, amikor a két csapat egymással mérkőzik.

Mi a jobb, a Real, a Barca sztárjaival megosztani az öltözőt, vagy 25 gólt lőni egyetlen bajnoki idényben a Betis játékosaként?

Alfonso: A Real saját neveléseként minden vágyam az volt, hogy szerepelhessek az első csapatban, amit sikerült elérnem. Nagyon kedves emlék a barcelonai időszak, de ha választanom kell, a Betisnél töltött nyolc évet tenném az első helyre, ami a válogatottsághoz is hozzásegített.

Ha csak egy-két nevet lehet említeni, kikkel játszott a legszívesebben a pályafutása alatt?

Alfonso: A Real Madridban Hugo Sanchezzel, Butraguenóval és Michael Laudruppal, a Barcelonában Rivaldóval. Nem csak a pályán voltak nagyszerűek, hanem azon kívül is jó társak voltak.

Rengeteg cikk született Önről, mennyire hat a média a játékosok teljesítményére?

Alfonso: A nagy kluboknál természetes, hogy a sajtó állandóan a játékosok nyomában van. A hírre szükségük van, így minden mozdulatukat lesik. De aki nagy csapathoz igazol, annak számolnia kell ezzel. Ha erre eleinte nem is vagy felkészülve, rögtön eszedbe juttatják

Viszontláthatjuk edzőként?

Alfonso: Megvannak a szükséges papírjaim, de pillanatnyilag nincs benne a levegőben. Persze, sose lehet tudni, ha jönne egy számomra is érdekes megkeresés, elgondolkodnék rajta.

Miért helyezi ilyen nyomás alá a madridi sajtó José Mourinhót?

Alfonso: Mourinho különleges eset, s amikor a klubnál aláírták vele a szerződést, tökéletesen tudták, milyen edzőt és milyen embert szerződtetnek. De a Real nem azért igazolta le, hogy a média ennyit foglalkozzon a személyiségével, hanem, hogy jó eredményeket érjen el.

 - Ratalics László - 

TÉNYBOX

Névjegy

Név: Alfonso Pérez

Poszt: támadó

Született: 1972. szeptember 26.

Klubkarrier: Real Madrid B (1986-91), Real Madrid (1991-95), Betis Sevilla (1995-2000; 2002-2005), Barcelona (2000-2002), Marseille (2002, kölcsönben); összesen 320 mérkőzésen 87 gól

Válogatott: 38 mérkőzésen 11 gól

Sikerek: A legjobb spanyol labdarúgó 1998-ban; olimpiai arany 1992-ben; spanyol bajnok- és kupagyőztes a Real Madriddal; kupagyőztes a Betis csapatával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!