szon-sportoldal

2015.04.19. 10:27

Felmérte sporttársai tanerejét

Nyíregyháza - A mesterképzést befejező nyíregyházi diák és nyírbátori futballista, Oláh Dávid első helye országos tanulmányi versenyen.

Nyíregyháza - A mesterképzést befejező nyíregyházi diák és nyírbátori futballista, Oláh Dávid első helye országos tanulmányi versenyen.Megfér-e egymás mellett az élvonalbeli sport és a tanulás? Olyan kérdés, amire nincs jó válasz, mert pozitív és negatív példákat egyaránt ismerünk. Ezt a témát boncolgatta tudományos értekezésében Oláh Dávid, a Nyíregyházi Főiskola mesterképzésen végzett testnevelés szakos hallgatója, aki egyben a Nyírbátori FC labdarúgója és immáron a Vasvári Pál Gimnázium óraadó tanára is.

„Az eredményes sporttevékenység és a tanulás kapcsolatának vizsgálata élvonalbeli labdajátékosok körében” címet viselő dolgozattal aztán az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) is benevezett az NB I-ben megfordult futballista és az NB I A csoportos juniorbajnokságig jutott korábbi kosaras, aki a Testnevelés- és Sporttudományi szekcióban a versenysport, élsport tagozaton első helyezést, sportnyelvre lefordítva országos bajnoki címet szerzett.

– A főiskolai szakdolgozatomban a futball és a tanulás viszonyát vizsgáltam, a mesterszakon beadott diplomamunkámat pedig a kosárlabdázók körében végzett felméréssel egészítettem ki – mesélte munkájának állomásait Oláh Dávid. – Témavezetőm, Hegedűs Ferenc főiskolai docens szorgalmazta, hogy nevezzek be az OTDK-ra, és a szakdolgozataimat olyan módon egészítettem még ki, hogy a kapott eredményeket összevetettem az országos átlagadatokkal.

Mint fentebb is kiderült, nem véletlen, hogy Oláh Dávid a futballban és a kosárlabdában merült el. Mindkét sportágat űzi a mai napig is, labdarúgásban NB III-as csapat tagja, kosárlabdában a megyei bajnokságban szereplő hobbicsapatban szerepel – igaz, utóbbiban csak a téli időszakban jöhet szóba a játéka. Sportolói kapcsolatait is felhasználva többek között a Nyíregyháza Spartacus, a DVSC, a Pécs és az MTK futballistái válaszoltak a kérdéseire, a kosarasok közül pedig a Marso-NYKK kerettagjai mellett a Falco KC, a Paks, a Szolnok, a Pécs és a Szeged játékosai is kitöltötték az íveket.

Hogy egész pontosan kik ragadtak tollat, ahhoz fel kellene lapozni a vizsgált időszak (labdarúgásban 2011-2012, kosárlabdában 2013-2014) kereteit, merthogy a sportolók név nélkül töltötték ki a papírokat.

A teljes cikk a www.kelet.hu oldalon és a Kelet-Magyarország 2015. április 20-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!