szon-sportoldal

2018.03.13. 10:30

Ledolgozta hátrányát a pályaavatón

Kisvárda - A kisvárdai születésű Kaptur Éva Komoróból indult el a 29 magyar bajnoki címe felé.

Kisvárda - A kisvárdai születésű Kaptur Éva Komoróból indult el a 29 magyar bajnoki címe felé.

Díszvendégként sem úszta meg, hogy sportolnia kelljen. Kaptur Éva kisvárdai születésű válogatott sprinter is meghívást kapott a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban létesült atlétikai centrum (amely négyszáz méteres, a kanyarokban hat-, az egyenes szakaszokban nyolcsávos rekortán futópályából és egy hetvenméteres futófolyosóból áll, a beruházáshoz kapcsolódóan pedig megnagyobbították a tanintézmény tornatermét és felújították azok kiszolgáló létesítményeit) avatóján. A jelenleg a Budapesti Honvéd színeiben sportoló atléta speciális viadala avatta fel a pályát – a kihívói 100, ő maga pedig 110 métert futott, és nyert.

– Még soha nem volt részem ilyen versenyben, de nemcsak ezért örültem meg, amikor felhívott Jónás Béla, a Bessenyei-gimnázium testnevelője, aki nekem még általános iskolás koromban, Komorón volt testnevelőtanárom – mondta a célbaérkezés után Kaptur Éva, aki nagy futással ledolgozta azt a tízméteres hátrányt, amit adott a gimnázium leggyorsabb lányainak. – Szívesen jöttem, hiszen szép emlékek kötnek ehhez a térséghez, az pedig mindig nagy öröm, ha sportágunk, az atlétika új létesítménnyel gazdagodik. Ez az új centrum minden szempontból adott ahhoz, hogy minőségi munkát lehessen benne végezni, bár akkor lett volna sok ilyen, amikor én voltam gyermek. Sok múlik az elhatározáson, a szorgalmon és az akaraton, de ha ilyen pályán készülhetünk, akkor már az elején többre vihettem volna. Az pedig igazán örömteli, hogy Baji Balázs tavalyi világbajnoki bronzérme és Márton Anita remek eredményei, így a mostani fedett pályás világbajnoki címe a sportágunkra irányítja a figyelmet, és a média is egyre nagyobb figyelmet szentel az atlétikának.

Ami azt illeti, a kisvárdai születésű sprinter így sem vitte kevésre, amit a 29 megszerzett magyar bajnoki címe is jelez. Ezek mellett tagja volt a 2009-ben a belgrádi universiadén nyolcadik helyen végzett 4x100 méteres váltónak, részt vett a 2012-es helsinki, a 2014-es zürichi és a 2016-os amszterdami felnőtt Európa-bajnokságon is, és az ideit is célba vette.

– A mostani lesz az utolsó szezonom, legalábbis így tervezem – jelentette ki Kaptur Éva. – Az utolsó nagy dobásom az lehet, hogy a négyszer százas váltóval kijussunk az idei, berlini Európa-bajnokságra. Erre minden esélyünk megvan, hiszen a ranglista alapján tagjai vagyunk a kontinens legjobb tizenhat stafétájának, az pedig indulási jogot jelentene. Négy éve már annak, hogy edzősködöm is, vagyis már nevelem a jövő nemzedékét is.

Ez tehát a jelen és a jövő, de nézzük miként emlékezik a kezdetekre és a folytatásra a mai napig az egyik leggyorsabb magyar hölgynek számító válogatott sportoló.

– Mindig is futni akartam, és amikor Jónás Béla tanár úr odakerült Komoróba, ő vitt el az első atlétikai versenyemre – emlékezett a kezdetekre Kaptur Éva. – Onnan Nyíregyházára, a Vasvári Pál Gimnáziumba kerültem, aztán az akkori Nyíregyházi Főiskolán folytattam a tanulmányaimat. 2010-ben igazoltam a fővárosba, a KSI-hez, utána 2012-től a Gödöllői EAC versenyzője voltam, majd 2016 októberében a Honvéd sportolója lettem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!