Tiszavasvári hírei

2016.03.29. 15:55

Mit keresnek „légiósok” a tiszavasvári utcákon?

Tiszavasvári - A megyei roma alelnök nem érti, mi szükség „idegen légiósokra”.

Tiszavasvári - A megyei roma alelnök nem érti, mi szükség „idegen légiósokra”.

Vizsgálják fölül a Tiszavasvári önkormányzat és az érpataki polgármester nevéhez köthető Becsület Légiója között létrejött együttműködési megállapodást, és mihamarabb távolítsák el a félelemkeltő légiósokat a jobbikos vezetésű város romák lakta szegregátumaiból! Ezt szeretné elérni a megyei roma nemzetiségi önkormányzat alelnöke, Galyas József, aki a Roma Polgárjogi Mozgalom szabolcsi és borsodi szervezetének elnökeivel közösen kérelmezett törvényességi felügyeleti eljárást a kormányhivataltól a közelmúltban. A hatóság azóta törvényességi felhívással élt Tiszavasvári önkormányzata felé.

Hajmeresztő, jogszabályellenes

– Rendezett porták, tiszta utcák, jó közbiztonság. Ezek támogatandó törekvések, de nem mindegy, milyen áron, milyen módszerekkel akarja megvalósítani ezeket a város első embere, akinek erőfeszítései dicséretesek, de megkésettek is – kezdte Galyas József. – Valóban kellemesebb végig sétálni a Széles és Keskeny utcákon most, hogy köz- és közös munkával megtisztultak a porták és a közterületek, ahogy az áramlopások felszámolása is felvillanyozó hír a jogkövető, tisztességes emberek számára. A magáért beszélő, „fecsegő” felszín alatt azonban hallgat a mély: máig nem tudni, hogy e látványos intézkedés mögött milyen egyéb, kimondatlan tervek sorakoznak még, van-e mitől, vagy kiktől tartaniuk a helyi romáknak.

– Úgy véljük, a Becsület Légiójával kötött szövetség legalább olyan hajmeresztő, elhibázott és jogilag megkérdőjelezhető lépés volt Tiszavasvári önkormányzata részéről, mint pár éve a csendőrség felállítása. Kik ezek az egyenruhában „telepszemléző” egyének, akiknek elméletileg a békés cigány–magyar együttélés elősegítése a feladatuk? Milyen jogkörrel rendelkeznek, miért hivatkoznak az inkább hírhedt, mint híres, hivatalosan sehol nem jegyzett érpataki modellre, egyáltalán, mi keresnivalója van légiósoknak Tiszavasváriban? – sorakoztatta kérdéseit a roma alelnök, majd hozzátette: a helyi cigány családok attól tartanak, hogy a rendteremtés radikálisabb módszerekkel folytatódik a szegregátumban.

– Félő, hogy „a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá” tétele alatt a cigány gyerekek tömeges állami gondozásba vételét értik. Sokan attól is tartanak, hogy a hivatali dózer nem csak az életveszélyes, lakhatatlan ingatlanokat fogja a földdel egyenlővé tenni. Bár a közmunkaprogram legnagyobb nyertesei a romák, a szegénységből képtelenek kitörni mindaddig, amíg uzsorások – vagy ahogy ők mondják: kamatosok – tartják sakkban őket.

KM-PI

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 29-i számában és a kelet.hu-n.


Budapest, Érpatak, Tiszavasvári – Tiszavasváriból a többi jobbikos vezetésű településre is kiterjesztik a Rend és tisztesség nevű programot. Ennek keretében Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester emberei kézi kamerával a kezükben járőröznek a város cigánytelepén, és elkapják azokat, akiket valamiért gyanúsnak találnak. A Jobbik alelnöke azt ígérte, ha kormányra kerülnek, mindenhol ez lesz. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Tiszavasvári – A jobbikos fellegvár, Tiszavasvári lett az első település, amelyik befogadta Orosz Mihály Zoltánnak, Érpatak polgármesterének a szegények vegzálására és “a gyenge magyar törvények betartatására” alapuló rendpárti modelljét. Tiszavasváriban a kétezer lakosú nyomortelep kitakarításával kezdődött a “Rend és Tisztesség” névre hallgató program, de a Becsület Légiója nevezetű szervezet az áramlopások és az uzsora ügyében is megkezdte a rendcsinálást. Neuberger Eszter cikke az Abcúgon.

Tiszavasvári – Február közepe óta együttműködés él Tiszavasvári jobbikos vezetése, illetve a Becsület Légiója között. A helyi romák félnek, a megyei kormányhivatalhoz fordulnának – a hatóság pedig most lépett is az ügyben – írja a hvg.hu.

Tiszavasvári – Az érpataki polgármester még egy váratlan családi drámába is belecsöppent Tiszavasvárin – a szerelmi bánattól elkedvetlenedett tiszavasvári lakos arról próbálja meggyőzni Orosz Mihály Zoltánt, hogy vegyen neki bort, de a polgármester szerint a békülés jobb ötlet, mint a féktelen ivászat.

Tiszavasvári – Rá sem lehetett ismerni a „Rend és tisztesség” program eredményeit reprezentáló péntek délelőtti bejáráson a Tiszavasváriban található, többségében cigányok lakta Széles és Keskeny utcákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!