Tokaj hírei

2011.03.30. 19:05

Amerika után Kínába tart a tokaji bor

<p>Az amerikai kontinens után most Ázsiába, pontosabban Kínába szállítana bort az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. A cég vezérigazgatóját, dr. Kiss Istvánt Dancian Ciolos, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa vitte magával a napokban egy nemzetközi delegáció részeként arra a tárgyalássorozatra, amely keretében arról tárgyaltak, hogy Kínában több európai, Európában pedig kínai földrajzi árujelzős termékeket védenének.</p>

Dr. Kiss István már azt is eredménynek tartotta, hogy több európai árucikk között a tokaji is bekerült abba a körbe, amelyeket az elsők között szeretnének földrajzi árujelzős termékként Kínában is levédeni. Erre azért is nagy szükség van, mert a népes ázsiai országban - magyar segédlettel - egyszer már megpróbálták levédeni a tokaji nevet, ám akkor a kínai hatóságok véleményt kértek a magyar borvidék hegyközségi tanácsától és elutasították a kérelmet.

A vezérigazgató úgy véli: gazdaságilag is nagy lehetőségek rejlenek a kínai kapcsolatokban, ugyanis az országban borfogyasztás - a prognózis szerint - a jövőben évente akár 40-50 százalékkal is növekedhet. Ráadásul a tokaji borok édesek és jól illenek az ottani ételekhez fogalmazott Kiss István. Egy korábbi kapcsolat révén már három konténernyi bort szállított az állami cég Kínába, de a vezérigazgató szerint ez a mennyiség a jövőben jelentősen bővülhet.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!