Uncategorized

2011.12.18. 18:34

A művelődés végvárai a népfőiskolák Földesen

Földes - A népfőiskolai mozgalom újjászületésére évtizedeket kellett várni, azonban hazánk és Hajdú-Bihar népfőiskolás és civil közösségei ma már- az önkormányzatok támogatását kiérdemelve- végvárai a települések közművelődési életének.

Földes - A népfőiskolai mozgalom újjászületésére évtizedeket kellett várni, azonban hazánk és Hajdú-Bihar népfőiskolás és civil közösségei ma már- az önkormányzatok támogatását kiérdemelve- végvárai a települések közművelődési életének.A népfőiskolák segítik az egyén, a társadalom fejlődését, életesélyt adnak az esélyteleneknek.A népfőiskola ma is iskola az életnek, mint másfél évszázada a mozgalmat elindító Grundtvig korában- fogalmazta meg december 17-én Földesen a Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület 15 éves jubileumán Dr. Szabó Irma az egyesület elnöke. A hatvankilenc tagot számláló közösség, a szervezeten belüli két állandó közösség az Asszonyok Klubja és a Földesi Polgárőrség összefogja azokat a helyi szellemi erőket, akik hajlandók tenni is saját maguk és a helyi lakosok műveltsége, boldogulása érdekében. A közösség őrzi a szabadművelődési mozgalom haladó népfőiskolai hagyományait, Karácsony Sándor szellemi örökségét.

Megemlékeztek a 65 éve alakult Bihartordai Sárréti Népfőiskoláról, és a rendszerváltozás előtt a megyében elsőként Földesen szerveződött Közéleti Népfőiskoláról, az egyesület évtizedes partnerkapcsolatairól Nagyrábé, Berettyóújfalu és Nagyszalonta közösségeivel. A 15. közgyűlés- a magyar népfőiskolai mozgalom és a helyi civil szervezetek számos képviselőjének jelenlétében – jubileumi kiadványban is megfogalmazta az élethosszig tartó nevelés, a közösségek érdekeinek és igényeinek megfelelő művelődési tevékenység, a hagyományőrzés, a határokon átívelő kulturális kapcsolatok további erősítésének fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!