Kúriák a javaslatok között

A csengeri református templomot Kákos Dávid és Szabó János ajánlott
A csengeri református templomot Kákos Dávid és Szabó János ajánlott
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Folyamatosan bővül a megye csodáira tett javaslatok listája.

Rövid idő alatt népszerű lett új játékunk, amelyben a megye hét csodáját keressük: folyamatosan érkeznek olvasóinktól az ajánlások.

A magyar nábob kastélya

Kótaj északi részén található a megye egyik legszebb és egyben legtitokzatosabb kúriája, „a magyar nábob” kastélya, az Ibrányi-Fráter-kúria – írja Holmár Zoltán. – A szakirodalom hivatalosan Ibrányi-Fráter-kúriaként tartja számon, a népnyelv azonban egyszerűen csak Piller-kastélynak nevezi. Természetesen mind a két elnevezés helyes, hiszen az épületnek az elmúlt két évszázadban több tulajdonosa is volt az Ibrányi, Groák, Hatzel, Körmendy, Fráter, Jármy, Tahy és Piller családok révén. A kótaji kastély felújításakor előkerült falfestmények és az újabban megismert források ma már egyértelművé teszik, hogy Ibrányi Ferenc (1810–1865) volt az, aki Józsa Gyurival együtt mintául szolgálhatott Jókai Mór Egy magyar nábob című regényében Kárpáthy János alakjának megformálásához.

Papp Sándor a kállósemjéni Kállay-kúriát ajánlotta. Mint írja: a 18. század közepén épült műemlék jellegű épületet 2016-ban újították fel. A főbejárat előtt Kállay Miklós miniszterelnök ülő szobra található, a földszinti kiállítás a Kállay család életét mutatja be, az emeleten rendezvénytermet alakítottak ki, a kúria mellett csodaszép park áll, a garázsában pedig egy Ford A modell.

Szabó Menyhért javaslata a Sóstói Falumúzeumban újjáépített matolcsi szárazmalom. A falvakban működött szárazmalmok a vízimalmokkal együtt az emberek életlehetőségét biztosították, jelképei (lehetnek) az ember létfenntartásának – fogalmazott olvasónk .

Páratlan műemlék

Kákos Dávid és Szabó János Csenger református templomát javasolták – ez az utolsó meglévő emléke az Alföld gótikus tégla templomépítészetének. A maga nemében páratlan történelmi műemlék, 1745-ből származó festett, kazettás famennyezete szintén megyei és országos jelentőségű.

Magyarország egyik legnagyobb evangélikus temploma Nyíregyházán található, története a 18. századra nyúlik vissza. Az alapkövet 1784. március 25-én tették le, majd 2 és fél év múlva, 1786. október 22-én, a reformáció ünnepe előtt egy héttel szentelték fel. A templom egyszerű, díszítéstől mentes volt, belseje ridegséget árasztott. A gyülekezetet folyamatosan a bővítésen fáradozott a felszentelésétől egészen 1936-ig, amikor végleges külső-belső megjelenését elnyerte.

A templom a város legrégebbi épülete és egyik legértékesebb látványossága. Homlokzati síkjából jelzésszerűen kilépő tornya 51 méter magas. Sisakja ütemes vonulatú, négy párnatagos építmény, csúcsán a toronygömbbel, nap-motívummal és csillaggal. Főhomlokzati oromfalának finom, íves vonalvezetése teszi mozgalmassá a homlokzatot, amelyet még fokoz a népies növényi ornamentikával díszített, oszlopos kapuzat, a föléje boruló, meglehetősen furcsa, középen áttört timpanonnal. A bejárat feletti felirat: „Erős vár az Úristen”. A templomtér jellegét tekintve megállapíthatjuk, hogy érdekes módon ötvöződik a párhuzamos és a centrális elrendezés. A padok elrendezése centrális, vagyis a hajó felénél elhelyezkedő szószék köré rendeződik, s azt mint egy nagy család veszi körül, ugyanakkor fontos, hogy egyetlen pad sem fordít hátat az oltárnak. Az oltárépítmény, amely egyes feltételezések szerint a máriapócsi görögkatolikus templomból került át ide, 1780 körül készült, rokokóba hajló, barokk alkotás.

Nevezetes a homlokzaton látható, 12 harangból álló harangjáték, amely az 1999-ben készült pesti Deák téri harangjáték mellett az első és egyedüli a magyarországi evangélikus templomok között. 1928-ban készítette Szlezák László harangöntő. A harangokra a következő felirat került: „Nyíregyháza város közönségének tulajdona 1927. augusztus.”

Szabályzat

Meghosszabbítottuk a határidőt, így a jelöléseket szeptember 10-éig várjuk a lapunkban megjelenő szelvényen (a postacím: 4401 Nyíregyháza, Dózsa György út 4-6.), de hírportálunkon, a Szabolcs Online-on (http://www.szon.hu/7csoda/3929739), a Digitális Kelet oldalán (https://www.kelet.hu/7csoda) is küldhetnek javaslatokat. A játékra való jelentkezéssel a szavazó/játékos elfogadja az Inform Média Lapkiadó Kft. (4031 Debrecen, Balmazújvárosi út 11.) adatvédelmi tájékoztatóját és játékszabályzatát (megtekinthető a www.informmedia.hu/adatvedelmi-tajekoztato oldalon), és hozzájárul ahhoz, hogy az általa közölt adatokat a játék lebonyolítása és az esetleges nyeremény átadása céljából, továbbá a nyertesek nevének és lakhelyének (település­szintű) nyilvánosságra hozatala céljából az Inform Média Lapkiadó Kft. kezelje.

KM


Szabolcs-Szatmár-Bereg - Olvasóinkkal közösen keressük Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hét legszebb pontját, értékét. Első körben szerkesztőségünk javaslatot tesz megyénk hét csodájára, de kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is: Ön szerint melyik az a természeti vagy épített érték, örökség, műe...Ibrány.
SZON.HU


hirdetés