I. Kisvárdai Mézeskalács Kiállítás

I. Kisvárdai Mézeskalács Kiállítás
Kisvárda – A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.

A MISTRAL Ifjúsági és Szabadidő Egyesület „ÖTYE” Klubja, felhívással fordul mindazokhoz, akik kedvet éreznek arra, hogy a nyilvánosságnak bemutassák mézeskalácsból készített kézműves alkotásaikat az I. Kisvárdai Mézeskalács Kiállításon.

A Mézeskalács Kiállítás ötletgazdája Szabó Ágnes. Jelentkezni, egyénileg vagy csoportosan is lehet. Korosztálybeli megkötés, nevezési díj nincs! Ajánlott témák, kiállítandó alkotások: Kisvárda nevezetes épületei mézeskalácsból készítve, karácsonyfadíszek, ajándéktárgyak, mesefigurák, szabadon választott egyéni fantázia termékek. A kiállított tárgy mézes tésztából készüljön, és kézzel díszített legyen!

Még két napig lehet jelentkezni

Jelentkezési határidő: 2017. október 28, kedd. A kiállítást 2017. december 3-23-ig. lesz látható a Kisvárdai Konferencia Teremben (Kisvárda, Szent László út 7–11.). A kiállításnak az adventi gyertyagyújtások idején több kísérő programja is lesz. Az Interaktív Alkotó Műhelyben különböző díszítési technikákat sajátíthatnak el az érdeklődők.

–Az eddig jelentkezett kiállítók között van, –mondta érdeklődésünkre Szilágyi Zoltánné, az egyik kiállítást szervező– a debreceni Radics László Mézeskalácsos Népi Iparművész a Népművészet Mestere és fia Radics Zoltán. Viszont többen vannak már olyanok is, akik hobbiból készítenek mézeskalácsokat. Így Mályer Szilvia Kisvárda, Punku Tiborné Zsuzsa Anarcsról „mézes álmok” fantázia névvel nevezett be. Korbácsné Melinda szintén kisvárdai hobbi mézeskalácsos, Tarapcsák Fanni és Józsi Rebeka két kisvárdai diáklány. „Mézikék” Mándok Közösségi Ház, Nemes Tiborné Vonó Erika Mándok, a „Bodrogközi Tájmúzeumért” Alapítvány Cigánd, Kisvárda és Térsége Szociális Szolgálat Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása, Kisvárdai Kulturális Egyesület, Timea Bukus Királyhelmecről. Az ÖTYE színeiben Szabó Ágnes alkotásai főleg fenyőfára gömbök láthatók és Paál Zoltánné „Csuporka” remekei.

A kiállítás megnyitó Advent első vasárnapján

Az I. Kisvárdai Mézeskalács Kiállítást –ahol épületek, házikók, karácsonyfadíszek, ajándéktárgyak, mesefigurák, mesebeli helyszínek lesznek láthatók) Kisvárda polgármestere Leleszi Tibor nyitja meg, december 3–án délután három órakor a Konferenciateremben.

Az adventi vasárnapokon 14 és 18 óra között az érdeklődők megismerhetik a mézeskalács készítés és festés tudományát, válogathatnak és vásárolhatnak a kiállított alkotásokból.

A Szent Esti Ünnep meghitté és örömtelibbé varázslása

–A felajánlott alkotások és az adományozó tallérok ellenében a kiállítás végén (december 23–án) hazavihetők. A befolyt adományokból a Kisvárdai Idősek Otthona lakóinak a Szent Esti Ünnepét szeretnénk meghitté és még örömtelibbé varázsolni – monda végezetül Szilágyi Zoltánné.

– Vincze Péter –Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés