Világhírű vendég érkezik

A Nyírbátori Zenei Napokon lépnek fel
A Nyírbátori Zenei Napokon lépnek fel - © Fotó: Internet
Nyíregyháza – A világ zenei élvonalába tartozó Liszt Ferenc Kamarazenekar Nyírbátorban ad koncertet.

Az öt és fél évtizeddel ezelőtt alapított Liszt Ferenc Kamarazenekar a világ zenei életének élvonalába tartozik, az együttest méltán tartják a kamarazenekari műfaj egyik legnevesebb képviselőjének. Évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lépnek színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt dolgoznak szívesen a zenekarral.

New York, Sydney, Tokio

Az együttes 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Több mint fél évszázados működésük során az alapító Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével alakították ki azt a hangzást és zenei minőséget, mely már a világ több mint ötven országában hozott sikert az együttesnek. Felléptek többek között a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, valamint az amszterdami Concertgebouw-ban is. Rendszeresen adnak hangversenyt Európa szinte minden országában: felléptek többek között Ascona, Besançon, Edinburgh, Flandria, Helsinki, Luzern, Montreux, Prades, Salzburg, Santander és Moritzburg, Menton híres fesztiváljain. Többször is meghívták az együttest az Egyesült Államokba és Japánba, Indiába, Kínába, de eljutottak Dél-Amerikába, ahol többek között Buenos Aires és São Paulo hangversenytermeiben játszottak nagy sikerrel. Koncertjeiken és lemezeiken olyan kiváló szólistákkal muzsikáltak együtt, mint Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, Isaac Stern, Kocsis Zoltán, Maurice André, Schiff András vagy Ránki Dezső.

Egymillió lemez

Repertoárjuk a zeneirodalom igen széles skáláját fogja át a barokktól a klasszikus és romantikus darabokon át a kortárs művekig. A zenekar eddig több mint kétszáz hanglemezfelvételt készített, a legtöbb felvételük a Hungarotonnal készült, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. A 2011-es Liszt-év kiemelkedő volt a zenekar számára. Koncerteztek Pekingben, meghívást kaptak Ázsia egyik legrangosabb fesztiváljára, a Liszt-év és a magyar EU-elnökség egyik megnyitó ünnepségén pedig Madridban I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné is megtisztelte jelenlétével a zenekart.

Az együttest augusztus 4-én 19 órától a Nyírbátori Zenei Napok sorozat keretében hallhatják az érdeklődők: a kamarazenekar a református templomban ad koncertet.

KMNyírbátor.
SZON.HU


hirdetés