Hároméves körútra indult

Mátészalkán is sokan akarták megérinteni a Szent Keresztet
Mátészalkán is sokan akarták megérinteni a Szent Keresztet - © Fotó: Egyházmegye
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Egyházmegyéből indult el a missziós kereszt országjáró útja.

A Nyíregyházi Egyházmegyében kezdte meg hároméves országjáró körútját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus Missziós Keresztje, mely innentől kezdve hosszabb-rövidebb ideig hazánk és a Kárpát-medence egyházmegyéiben időzik – tájékoztatta lapunkat a Nyíregyházi Egyházmegye.

Az első állomás

A missziós kereszt tiszteletére Máriapócson a három görögkatolikus egyházmegye vezetői, Kocsis Fülöp metropolita, dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója virrasztáson vettek részt és másnap püspöki Szent Liturgiát mutattak be. Különleges és talán nem véletlen egybeesés, hogy épp a nagyböjt harmadik vasárnapjára esett a Kereszt érkezése, hiszen minden évben kereszthódoló vasárnapon bizánci hagyomány szerint a templom közepére helyezik a keresztet, mely vigasz a megfáradt testnek, és értelmet ad böjti vándorlásunknak.

– Életünk középpontjában kell lennie Krisztusnak, mint itt most a templom és nagyböjt középén is a kereszt által. Az, hogy épp innen indul a Missziós Kereszt országjáró útjára, nagy fölhívás a görögkatolikusoknak: nekünk kell elsőnek lenni a kereszthordozásban, a szentté válásban – mondta prédikációjában a metropolita.

Előadásokat is hallhatnak

– Csengerbe határon túlról is érkeztek az „útjelzőhöz”, aposztrofálta szentbeszédében a szent keresztet ifj. Pallai Béla peleskei parókus. A tizennyolc magyar szent és a Szent Kereszt ereklyéjét is magába foglaló háromméteres tölgyfa keresztet Ozsvári Csaba ötvösművész bronzborítással díszítette. Hódolatukat fejezték ki Kisvárdán is a hívek – adta hírül az egyházmegye. A határszéli városban több mint kétszázan gyalogosan érkeztek a Szent György Görögkatolikus Templomba. A zarándokok Szabó Gábor esperes homíliájából megtudhatták, hogy miért is van itt a missziós ereklye: „hogy figyelmeztessen, intsen és bátorítson bennünket, hogy hitünkben megerősítsen”.

Állomások

Március 14., kedd

Újfehértón a görögkatolikus templom: 15 óráig

Március 14., kedd

Nyíregyháza–Örökösföld: 15 órától

Március 15., csütörtök

Nyíregyháza–Jósaváros: 15 órától

Március 16., péntek

Nyíregyháza–Kertváros: 15 órától

Március 17., szombat

Nyíregyháza, Szent Miklós-székesegyház: 15 órától

KMNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés