Három éve igyekeztek elejteni az őzbakot

Gégény Géza Zsolt és az 593 grammos trófea
Gégény Géza Zsolt és az 593 grammos trófea - © Fotó: M. Magyar László
Nyírtelek, Tiszatelek – A tiszateleki Tisza-menti Vadásztársaság is elvitte a Nyírteleken közelmúltban megrendezett őzbakmustrára az idén elejtett vadak agancsait.

Gégény Géza Zsoltot, a vadásztársaság vadászmesterét kértük meg arra, értékelje az április 15-én kezdődött őzbakszezon első hónapját.

– A tavalyi évhez képest is nagyon jól kezdődött az idei szezon, ugyanis ismét egy kapitális bak került terítékre. Az első bak, amit lövettünk, 641 grammos trófeával rendelkezett, majd egy olyan bakot sikerült elejteni, aminek a trófeája 593 grammos volt.

– Erre a bakra egyébként már három éve vadásztunk. Ez a bak több mint valószínű, az elmúlt években nagyobb agancsot növesztett, ami aztán visszarakott lett. A bírálaton a szakemberek 8 évesre bírálták.

A vadásztársaságunknál spanyol és amerikai vendégek vadásztak, s a már említett 641 és 593 grammos trófea mellett hét darab 500 gramm feletti trófeájú bakot is elejtettek, míg 400 grammon felüli trófea 14 lett. A többiek 300 grammtól felfelé jó, öreg bakok.

Rendellenesen növekedett

– Az 593 grammos trófea elejtésekor én is jelen voltam – folytatta Gégény Géza Zsolt. – Mint említettem, már három éve vadásztunk arra az őzbakra, végül egy szlovák vendéggel sikerült meglövetnünk egy esti vadászaton, már majdnem szürkületben. Amikor kiértünk a területre, nem találtuk a vadat, ám egyszer csak felállt négy őz, s láttuk, hogy köztük van. Egy jól célzott lövéssel a vendég vadász terítékre hozta. Mindez a Tiszától egy jó kilométerre történt. Abnormálisan növekedett ez az agancs, valamilyen mechanikai sérülése történhetett, s azért olyan. Erdő mellett volt a territóriuma, ezért vagy az erdőben sérült meg, vagy pedig valamilyen kerítésnek ütközhetett.

– MML –Nyírtelek.
SZON.HU


hirdetés