Amiről a nyíregyházi utcák mesélnek

Ilyés Gábor a dekoratív borítójú könyvével
Ilyés Gábor a dekoratív borítójú könyvével - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Ilyés Gábor hiány­pótló könyve élménydús ­barangolásra csábít.


A helyi érték nem pusztán tárgy és fogalom, olykor két lábon járó, hús-vér is megfelelhet a kritériumoknak. Ilyés Gábor helytörténész a város hetilapjában 2013 októberben indította el rovatát Amiről az utcák mesélnek címmel.

Barangolás a településen

A sorozat írásaiban hétről-hétre várostörténeti kalandozásra invitálja az ­olvasókat, akik képzeletbeli séta keretében járhatják be a megyeszékhely utcáit, tereit úgy, hogy közben megismerhetik a közterület névadásának történetét, nevezetességeit.

A könyv nem pusztán az írások gyűjteménye, attól jóval több. A barangolás a Kossuth­ térről indul, és a bokortanyákig haladva közel 300 oldalon át korabeli ­képeslapokkal, fotókkal gazdagon illusztrálva elevenednek meg a különböző városrészek.

Várostörténeti képeskönyv

– Nyíregyháza emlékjelekben gazdag város. Utcáin és terein nevezetes épületek, szobrok és emléktáblák késztetnek megállásra, a múlt egy-egy darabjának a megismerésére, a személyes emlékek felidézésére. Olyan egységre törekedtem, ami alapján a könyv olvasói képzeletben, vagy akár a valóságban is bejárhatják a települést. Olyan várostörténeti képeskönyv megalkotása lebegett a szemem előtt, mely egyaránt érdekes lehet a városlakóknak és az ide látogató turistáknak – fejtegette Ilyés Gábor.

LTLRakamaz.
SZON.HU


hirdetés