Nem sikerült a kitörés: öten életüket vesztették

Az első években hadifoglyok is építették az erőművet
Az első években hadifoglyok is építették az erőművet - © Fotó: MML
Tiszalök – Lenyűgöz bennünket a tiszalöki vízi erőmű monumentális épülete, azonban azt kevesen tudják, hogy egykori hadifoglyok építették fel a Rákosi-diktatúra idején.


A jelentős beruházás megvalósítása érdekében létrehoztak a közelben egy internálótábort, ahová egyrészt olyan egykori hadifoglyokat hoztak, akiket
1950 decemberében és 1951 elején adtak át a szovjet hatóságok a magyar ÁVH-nak, azonban az nem engedte őket szabadon, másrészt fogva tartottak itt népi németeket is, harmadrészt pedig sokan voltak olyanok, akiknek az állampolgársága a bevonulásuk után időközben megváltozott.
Bár 1953 augusztusában a magyar kormány bejelentette, hogy tárgyalást kezd az érintett országokkal az internáltak átadásáról, de mivel nem történt előrelépés, a foglyok kitörést kíséreltek meg október 4-én este. A kitörés nem sikerült: öten meghaltak, heten súlyos, tizenketten pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A hadifogolytábor áldozatainak tiszteletére rendez ünnepi megemlékezést a város önkormányzata és a városi könyvtár október 5-én 17 órakor a foglyok emlékművénél. Ünnepi beszédet mond Poczkodi Katalin tanárnő, fellépnek a Teleki Blanka Szakgimnázium tanulói, tárogatón játszik Fekete Miklós művésztanár. A történelmi egyházak képviselőinek közös imája után elhelyezik a kegyelet koszorúit.

KMTiszalök.
SZON.HU


hirdetés