Kisöpörték a telet vásárosnaményi könyvtárból

Kisöpörték a telet vásárosnaményi könyvtárból
Vásárosnamény – A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig, nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. Hagyományainkhoz híven az idén is megszerveztük farsangi kavalkádunkat a vásárosnaményi Balázs József Városi Könyvtárban a Hóvirág csoport csemetéinek közreműködésével.


A télbúcsúztató foglalkozás fő momentuma a kiszebábégetés volt. A hagyományok ápolására, megőrzésére mindig kiemelt hangsúlyt fektetek. Fontosnak tartom, hogy a mai gyerekek megismerkedjenek a régi öregek szokásaival, ezeket igyekszem a foglalkozásaimba is beépíteni.

Míg a leglátványosabb és leglátogatottabb rendezvények Európában a velencei karnevál, az amerikai földrészen a riói karnevál, hazánk egyik leghíresebb farsangi rendezvénye a mohácsi busójárás, amelynek hagyománya szintén a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódik. A gyerekeknek bemutattam, hogy a busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött női cifra, bütykös harisnyát húznak, lábukon bocskort viselnek. A bundát az öv vagy marhakötél fogja össze derekukon, erre akasztják a marhakolompot.

Minden farsangi foglalkozáson többször eljátsszuk a seprűs játékot. A gyerekek vidám kacagással, tánccal várták ki, hogy ki lesz a játék végén a nyertes, aki végleg kisöpri a telet a könyvtár helyiségéből. Ezután következett a kézműves foglalkozás. A gyerekek szorgos kis kezekkel készítették el saját bohóc formájú asztali díszüket, amit haza is vihettek.

De mi is a kiszebábégetés?

A lányok az előző évben férjhez ment menyecske ruháiba öltöztettek egy szalmabábot, ami a kiszét szimbolizálta. Ezt a bábot elvitték a legközelebbi patakig, és éneklés közben levetkőztették, majd a vízbe dobták. Ezután jött a jóslás, jövendölés a hajadonoknak.

Mi a könyvtár udvarán égettük el a bábot, melyet előző nap Tóth Bíborka Jankával a Hóvirág csoport egyik tagjával készítettünk el. A báb elégetése közben vidám tavaszi dalokat énekeltünk és kértük a tavaszt, hogy minél előbb kopogtasson be hozzánk. S mivel nincs farsangi mulatság farsangi fánk nélkül, saját készítésű finomsággal kínáltam meg a gyerekeket és az óvó néniket.

– Lénárt Tímea gyermekkönyvtáros –Vásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés