Két évtizede avatták Dr. Béres Józsefet és Sipos Istvánt Záhony első díszpolgáraivá

Négy éve leplezték le Dr. Béres József szobrát a szülővárosában
Négy éve leplezték le Dr. Béres József szobrát a szülővárosában - © Fotó: Tancsik Róbert
Záhony – A várossá nyilvánítást követően kilenc évvel avatták fel a település első díszpolgárait, a Záhonyban született nemzetközi hírű tudományos kutatót és feltalálót, valamint az urbanizálódásban fontos szerepet betöltött egykori MÁV vezérigazgatót.

Záhony leghíresebb szülötte, a kiváló tudományos kutató 1920-tól élete első, közel három évtizedét szűkebb pátriájában élte, ahol aktív közösségszervező tevékenységével korán komoly tekintélyt vívott ki magának. 1968-ban általános élettanból és agrobiokémiából szerzett summa cum laude doktori címet. Széles érdeklődési körére jellemző, hogy 1955–1972 között talajtani, analitikai, talajgenetikai, térképszerkesztési, üzemtani, kórélettani, környezetvédelmi, kemizálási, tápanyag-gazdálkodási tanfolyamokat végzett. 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humán gyógyászati készítményt, amelynek a Béres Csepp nevet adta. 1998-ban tisztelte meg díszpolgári címmel a szülővárosa. Még életében róla nevezték el a helyi középiskola kollégiumát. A 2006-ban bekövetkezett halála után is sok helyen őrzik emlékét Záhonyban. 2014. szeptember 20-án avatták fel a Dr. Béres József Emlékparkot, ahol elhelyezték első egész alakos bronzszobrát is.

Ugyancsak 1998-ban tüntették ki díszpolgári címmel Sipos Istvánt (1951–1999), az egykori MÁV vezérigazgatót. Már gyermekkorában megérintette a vasút szele, hogy aztán szakirányú közép- és felsőfokú tanulmányai után Záhonyban forgalmistaként álljon a MÁV szolgálatába. A ranglétrát gyorsan végigjárva fiatalon lett a területi igazgatóság vezetője, később az akkori legnagyobb magyar vállalat vezérigazgató-helyettese, majd első számú vezetője. Sohasem feledte szűkebb pátriáját, és lehetőségeihez mérten mindig segítette a város fejlődését. Számos gazdasági, infrastrukturális és humán létesítmény megvalósításánál bábáskodott Záhonyban. A megfeszített munka következtében 1999. januárjában, alig 48 évesen, a szolgálati helyén hunyt el.

– Tancsik Róbert –Záhony.
SZON.HU


hirdetés