olimpia 2020

2021.08.05. 11:30

A nyírbátori asztaliteniszező világsztárokkal is találkozott az olimpián

Majoros Bence értékes tapasztalatokat és élményeket gyűjtött.

BB

Majoros Bence szerva közben

Fotó: AFP

Mint az ismert, az asztaliteniszező Majoros Bence a tokiói olimpián első mérkőzésén legyőzte az algériai Larbi Buriahot, a második fordulóban azonban alulmaradt a dán Jonathan Grothtal szemben. A nyírbátori versenyző a napokban érkezett haza a japán fővárosból, és kérésünkre megosztotta velünk élményeit, tapasztalatait.

Sokat dolgozott mentálisan

– Izgatottan készültem, már alig vártam, hogy mehessek. Hét nappal az első mérkőzésem előtt utaztunk, hogy legyen elég idő az akklimatizációra. A repülőút elég hosszú volt, Dohában át kellett szállnunk, az időt főleg alvással töltöttem, de olvastam és filmet is néztem közben. Az időeltolódáshoz viszonylag hamar alkalmazkodtam, igaz, az első két éjszaka altatóval aludtam, utána teljesen beállt a bioritmusom – mondta Majoros Bence.

Az olimpiai faluban egy négyszemélyes apartmanban laktak, ahol Szudi Ádám volt a szobatársa, a másik szobában Péni István és Pekler Zalán sportlövők laktak.

– A szobák elég egyszerűen, de praktikusan voltak berendezve. Teljesen nem is fejezték be, mert ezeket már korábban értékesítették, és az olimpia után a tulajdonos a saját igényei szerint alakíthatja át.

Ami a versenyt illeti, Bencének az első mérkőzés egy könnyű bemelegítésnek felelt meg, az algériai versenyző nem tudott komoly ellenállást kifejteni. A 39. helyen kiemelt Majoros az első pillanattól irányított a 61.-nek rangsorolt ellenfelével szemben, aki a négy játszmában összesen 13 pontot tudott összegyűjteni.

– Papíron én voltam az esélyes, de egy olimpia mindig más, ilyenkor eltűnnek a papírformák. Nekem is sokat kellett dolgoznom mentálisan, hogy érvényesíteni tudjam a köztünk lévő különbséget, így jó játékkal sikerült elkezdenem a versenyt. Előtte még soha nem játszottam vele, pár videót azért megnéztünk róla, és ebből tudtunk következtetni a játékstílusára. Ellene „belaktam”, illetve „beütöttem” a termet.

Apróságokon múlott

A második fordulóban következett az a Jonathan Groth, akit Bencének egyszer már sikerült legyőznie. A 4:1-es dán siker ugyan sima meccset sejtet, valójában ennél jóval szorosabb volt a találkozó. Majoros remekül kezdett, az első szettben 10:6-nál négy játszmalabdája is volt, ekkor azonban Groth sorozatban hat pontot szerezve megnyerte az első etapot. A második annyiban a tükörképe volt az előzőnek, hogy ezúttal 10:6-nál a dánnak volt négy szettlabdája, amit Majoros kiegyenlített, de sajnos ez is kevés volt, ez a játszma is az ellenfélé lett, aki ezzel olyan magabiztossá vált, hogy Majoros a harmadik felvonásban sem tudta kizökkenteni. A negyedikben viszont magára talált, kimászott a gödörből, az ötödikben pedig 6:1-es hátrányból is visszakapaszkodott, ám mivel a fontos pillanatokban Grothot kisegítette a rutinja, annak ellenére, hogy ebben a meccsben talán több volt, a dán jutott be a legjobb 32 közé.

– Korábban egy Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen játszottam már ellene, akkor 2:0-s hátrányból sikerült fordítanom.

Neki ez volt az első meccse, és azt éreztem rajta, hogy kicsit tart tőlem.

– Az első játszmában nagyon jó esélyem volt, több szettlabdámat is hárította, mentálisan sokat jelentett volna, ha sikerül behúznom. Még két szett volt, amelyben 10 pontig jutottam, sajnos nüanszokon múlott. Neki ez volt a második olimpiája, és ezeket a helyzeteket rutinosabban kezelte – elevenítette fel a mérkőzést Majoros.

Rövid pihenő következik

A szigorú szabályok miatt leszűkült a versenyzők mozgástere, jóformán csak az olimpiai faluban mozoghattak. Bence egy-két meccset azért megnézett a pingpongteremben.

Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült kijutnom, az itt játszott két mérkőzésen rengeteg tapasztalatot szereztem, ami a későbbiekben biztos a hasznomra válik.

– Sok olimpikonnal ismerkedtem meg, világsztárokat láthattam testközelből. Ez egy kicsit szürreális is volt: reggelizés közben például leül melléd Luka Doncsics, akit csak a televízióban láthatsz, vagy mondjuk az NBA2K játékban játszol vele – mondta Majoros Bence.

Pár nap pihenőt követően újra az edzésé lesz a főszerep, a nyírbátori játékos megkezdi felkészülését az augusztus ­közepi WTT versenyre, amelynek Budapest ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!