olimpia 2020

2021.08.04. 11:30

Helebrandt Máté Szapporóban szeretné kigyalogolni magából a maximumot

Az időjárás lesz a legkeményebb ellenfél.

Mán László

Helebrandt Máté harmadik ötkarikás játékán mesterével, Pokrovenszki Józseffel

Fotó: olvasói fotó

Korán kell kelnie Helebrandt Máténak, mert kinti idő szerint hajnali fél négykor indul a busz a szállodából, s fél hatkor kezdődik az 50 kilométeres gyaloglás

a tokiói olimpián. A Nyíregyházi Sportcentrum gyaloglója lapunknak azt mondta, akkor még bizonyára elviselhető lesz az idő, de hogy később mennyire lesz meleg, és milyen magas lesz a páratartalom, nem lehet tudni.

– Nagyon be kell osztani az erőt, nem szabad erősen kezdeni, mert könnyen pórul járhat az, aki így tesz – tette hozzá a kiváló atléta.

Hamarosan harmadik ötkarikás játékán indulhat Helebrandt Máté, a Nyíregyházi Sportcentrum gyaloglója. Pokrovenszki József tanítványa 2012-ben, Londonban 20 kilométeren a harminckettedik helyen végzett. Négy évvel később Rio de Janeiróban ugyanilyen távon a huszonnyolcadik helyen zárt. Az elhalasztott olimpián viszont már 50 kilométeren áll rajthoz. Eddigi legfényesebb sikerét Londonban érte el a sokszoros országos bajnok, ám nem az olimpián, hanem négy éve a világbajnokságon, ahol a húsz kilométeren hatodik lett.

Meleg és magas páratartalom

Máté és mestere múlt szerdán repültek el Japánba. Előbb Tokióban voltak, majd a több mint ezer kilométerre, északra található Hokkaidóra utaztak tovább, Japán ötödik legnépesebb városába, a kétmilliós Szapporóba. Kedden ottani idő szerint kora délelőtt – itthon még javában hajnal volt, hiszen hét óra az eltolódás, a szerk. – értük el telefonon.

– Kemény volt a nemrégiben véget ért edzés, mert nagyon durva az időjárás, hasonlít a dohai világbajnokságon tapasztaltakhoz – kezdte lapunk tájékoztatását Máté.

– A hőmérséklet és a páratartalom is nagyon kellemetlen. Amikor felhős az ég, akkor viszonylag elfogadható a hőmérséklet, ám amikor kisüt a nap, szinte elviselhetetlen. Úgy perzsel, hogy például hétfőn majdnem leégtem az edzésen. Éppen olyan az idő, mint Tokióban – két napot ott voltunk, majd átjöttünk Szapporóba, de szinte semmi különbség nincs. Ma reggel itteni idő szerint hétkor kezdtük az edzést, reggel nyolckor már 28 fokos meleg volt és 78 százalékos a páratartalom. Nem tudjuk olyan korán kezdeni az edzést, hogy hűvös legyen. Gyakorolni egyébként egy stadionban lehet, ahová mintegy félórás buszozással jutnunk el a szállodából.

– Reggel fél hatkor keltem fel, egy gyors reggeli és készülődés után szálltunk fel a buszra Józsi bával. Tréningezni az 1972-es téli olimpia stadionjában lehet a gyaloglóknak és a maratonistáknak. Van egy négyszázas kör, illetve a stadiont megkerülő kilencszáz méteres kör betonon. Ott lehet gyakorolni vagy kinn, vagy pedig benn.

– Eddig semmi gond, igaz, az érkezési procedúra elég hosszú volt – folytatta Máté. – A repülőtéren mintegy négy órát várakoztunk, a landolástól a szoba elfoglalásáig öt óra telt el, az nagyon hosszú volt. Az olimpiai faluban voltunk két napot, majd átjöttünk Szapporóba. Egy nagy hotelben vagyunk mindannyian, gyaloglók és maratonisták.

– Ez úgymond egy sima hotel, semmi olimpiai hangulat nincs, olyan, mintha egy hagyományos nemzetközi versenyre készülnénk. A szállodát nem lehet elhagyni, csak az edzésekre. Kordonnal zárták le a környező utcákat, minden saroknál rendőr áll, nem mehetünk ki az utcára, kizárólag busszal a stadionba. Így aztán annak ellenére, hogy mondjuk reggel edzettem, délután is kimegyünk a stadionba, mert ott legalább sétálhatunk, nézelődhetünk.

Tészta, rizs, csirke

– Ami az ételeket illeti, finoman fogalmazva volt már jobb. Nem az én ízvilágom a japán, a választék sem túlságosan gazdag. Szerencsére tészta, rizs és csirke mindig van. Nagyjából ennyi a számomra megfelelő, a többi étel már ázsiai jellegű. Persze ezen semmi sem fog múlni, eddig is megoldottuk az étkezést.

– A japánok egyébként nagyon figyelmesek, segítőkészek, ezt két éve már az edzőtáborban is megtapasztalhattam, akkor megkedveltem őket. Amíg az olimpiai faluban voltunk, kimehettünk a versenyekre is, például láthattam Márton Anitát is. Számukra is bizonyára szokatlan volt, hogy nézők nem lehettek a lelátókon, csak csapattársak.

Mátéék ebből a szempontból szerencsések, hiszen a gyaloglók és a maratonisták a 7,8 hektáros területen fekvő Odori Parkban fognak versengeni, ahol már számos nemzetközi találkozót rendeztek hosszútávfutóknak. A kerékpáros versenyeken pedig láthattuk, hogy sok néző szurkolhatott az utak mellett. A verseny itthoni idő szerint csütörtökön kezdődik és pénteken ér véget.

Taktikusan kell versenyezni

– A verseny helyszínén még nem járhattunk, de természetesen utánanéztünk az interneten. Korán fogok kelni, mert hajnali fél négykor indul a busz a szállodából, és fél hatkor lesz a rajt (itthon még csütörtökön 22.30-kor, a szerk.). Akkor még bizonyára elviselhető időben, ki tudja, hogy utána milyen meleg és mekkora páratartalom lesz. Emiatt nem igazán lehet jósolni az esélyekről, ám aligha születnek majd egyéni rekordok. Az biztos, hogy nagyon be kell osztani az erőt, nem szabad erősen kezdeni, mert könnyen pórul járhat, aki így tesz. Még nem beszéltük át a végleges taktikát Józsi bával, de biztosan óvatosan fogok kezdeni, aztán verseny közben az erőállapottól és az időtől függően változtatok. A legfontosabb: sikerüljön megvalósítani azt, amit eltervezünk, az pedig, hogy az mire lehet elegendő, sok tényezőtől függ. Úgy szeretnék célba érni, hogy kihoztam magamból a maximumot – mondta végezetül Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!