Autó - Motor

2014.11.03. 16:21

Kovács Evelin: Technikai gondoktól mentes versenyt szeretnék

Interjú Kovács Evelin driftversenyzővel.

Interjú Kovács Evelin driftversenyzővel.

Merre jártál mostanában, milyen versenyeken vettél részt?

- Idén kezdtem el komolyabban a versenyzéssel foglalkozni, így az idei szezon meglehetősen mozgalmasnak mondható, hiszen jó néhány versenyre eljuthattam. Az idei első versenyem a Máriapócsi A.M.G. RabócsiRingen volt, ahol a Retro drift kupa keretein belül mérettettem meg magamat, ami nagyon jól zárult, hiszen a 2. helyen végeztem. Augusztus elején a két napos Debrecen driften volt szerencsém részt venni, és nagyon tetszett a pálya, az idő is szuper volt, csak éppen technikai gondokkal küzdöttünk mind a 2 nap, és a kvalifikációs körömnél a váltóm is szétment, így egy kölcsönkocsival próbáltam kvalizni, de végül nem sikerült csatáznom. Ezt követte szintén Máriapócson a Trackwood, ahol helyezést ugyan nem értem el, de nagyon jól éreztem magam és sokat tanultam. A Debrecen drifttel szeretném zárni a szezont remélhetőleg technikai gondoktól mentesen.

Milyen driftelni a Vámospércsi úton lévő pályán?

- Nagyon szeretem ezt a pályát, hiszen nem feltétlenül a hosszú tempós ívek jellemzik, hanem a pálya adottságai miatt inkább a vezetéstechnikára kell a hangsúlyt helyezni. Számomra pont ezért izgalmasak ezek a versenyek, hiszen ilyenkor nem feltétlenül az erősebb autó győz, hanem a technikásabb pilóta, így kiszámíthatatlan sokszor a végeredmény.

Miért is jó, ha valaki itt kezdi a pályafutását?

- Mindenkinek el kell kezdenie valahol a versenyzést, azt az izgalmat és adrenalint át kell élnie, amit a versenyzés nyújt, hiszen tudom magamról hogy teljesen más az, amikor csak hétvégén, a pályán gyakorlok, vagy több száz szempár figyeli minden mozdulatomat és ráadásul még tétre is megy a dolog. A Debrecen drift pont azért jó lehetőség a kezdő pilóták számára, mivel gyakorolhatják milyen az, amikor már élesben, nézők előtt megy kiliccsel előre az autó.

Kiknek tudod ajánlani ezt a sportot?

- Mindenkinek, aki szereti az autókat, a gumifüstöt és az izgalmas, látványos versenyeket.

Te hogy látod a drift szakág magyarországi helyzetét?

- Ha más szakággal hasonlítom össze a driftet mint például a rally, akkor a drift sajnos le van maradva és nem úgy értem, hogy itt ne lennének tehetséges pilóták - úgy gondolom, nagyon sok tehetséges pilóta van Magyarországon, talán olyanok is akik egyáltalán nem tudják megmutatni tudásukat versenykörülmények között - , vagy technikailag lenne lemaradva… nem hinném, hiszen a magyarországi mezőnyben is vannak már nagyon komoly autók. Véleményem szerint az a legnagyobb probléma hogy nem annyira felkapott sport, így nincsenek szponzorok, akik segíthetnék a pilóták fejlődését (mind vezetéstechnikailag, mind technikailag), persze itt is vannak kivételek, de az a réteg nagyon-nagyon kicsi és velük már nem lehet felvenni a versenyt. Az utánpótlás helyzete sem könnyű éppen az előbb említettek miatt, hiszen a kategóriaváltás olyan anyagi megterhelést jelentene, amit nagyon nehéz vagy éppen nem is lehet teljesíteni. De nagyon remélem, hogy idővel majd ez a sport is olyan sikeres lesz, mint más autóssportok.

- Hajósi Miklós -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!