Autó - Motor

2016.08.09. 09:37

Tihanyi Sándor: Ez a 33. augusztus 20-ám

2016 augusztus 20-án, szombaton 16 órától újra felbőgnek a motorok a debreceni salakarénában, ahol 41. alkalommal rendezik meg a  Debrecen Nagydíjat!

2016 augusztus 20-án, szombaton 16 órától újra felbőgnek a motorok a debreceni salakarénában, ahol 41. alkalommal rendezik meg a  Debrecen Nagydíjat!

Tihanyi Sándort kérdezem a Nagydíj előtt: Kedves Sándor, augusztus 20-án nyeregbe pattansz a Debrecen Nagydíjon, amit a Salak Arénában rendeznek meg. Régi motorosnak számítasz a szakmában. Mesélnél az ez évi pályafutásodról?

- Ebben az évben nem sok versenyen vettem részt. Április 30-án volt Európa bajnokság debrecenben, ahol tartalékként vettem részt. Következő versenyem egy hete volt gyulán ami a Szlovén - Horvát Magyar bajnokság döntő fordulója volt. Ötödik helyen zártam ezt a nemzetközi versenyt.

Most milyen motorral is versenyzel és mit is lehet tudni róla?

- Ez egy olasz motor GM (Giuseppe Marzotto), egy henger, 4 szelep közel 70 lóerős. A versenyzők 90%-a ilyen motorral versenyzik. Metanollal megy, öt futam alatt 10 litert fogyaszt a kicsike. Szinte egyedüli, ember által vezetett versenyjármű, ami nem rendelkezik fékkel.

Miként lettél salakmotor versenyző?

- Gyerekként így nőttem fel. Az első szippantásom az nem anyatej volt, hanem a metanol gőze. Édesapám 11 évig versenyzett Debrecenben az MHSZ égisze alatt. Ekkor szerettem meg ezt a sportot. 1979-ben ültem először motorra.

Kinek is tudnád ezt a sportot ajánlani?

- Először is azoknak akik szeretik magát a motort és ezt a sportot, akik tudnak küzdeni, ez sok munkával jár. Legfőképpen a motort kell szeretni. Ha azt szeretem és ápolom akkor az engem a győzelemre fog vinni. A 35 éve motorozom, minden évben 1991 óta, én lemosom a motoromat és behozom a lakásba a nappaliba. Minden nap látom, ez jóleső érzéssel tölt el engem. Amikor ránézek, akkor "de milyen jó lenne rá ülni már" gondolat tölt el.

Milyen céllal vágsz neki a salakoválnak az Új Kenyér ünnepén?

- A régi versenyzőknek az augusztus 20.-a mindig presztízsharcnak számított. Adorján, Hajdú, Bódi, Tihany páros között dőlt el, hogy ki indulhat el 20-án debreceni színekben. Számunkra ez külön verseny volt, a város nagydíjáért ment a verseny mindig. És aki megnyerte az a város nagydíját nyerte meg. Dicsőség volt megnyerni akkor a régi időkben és most is 2016-ban.

Összegezve én megtiszteltetésnek veszem, hogy ennyi év után engem meghívnak erre a versenyre.

Volt régen egy támogatóm: Simon Miklós - Simon & Wolf Kft segített  1991-től a pályafutásomban. Neki az volt a vágya, hogy legalább harminc évig versenyezzek. Ezt sikerült is teljesítenem!

Ő most biztos büszke lenne rám, de sajnos már nincs közöttünk.

Az ő szárnyai alatt jó pár versenyző ért el sikereket az évek folyamán. Neki sokan köszönettel tartoznak, velem együtt.

Támogatóim segítségét köszönöm!

Szurkoljunk közösen augusztus huszadikán Tihanyi Sándornak, Tabaka Jocinak, és Kovács Rolinak, Magosi Norbinak.

- Hajósi Miklós -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!